Gradi se drveni neboder i u Beču

Beč – U zgradi visokoj 84 metra bit će smješteni hotel, stanovi, restorani, wellness centar i uredi, a troškovi izgradnje se procjenjuju na 65 milijuna eura.
Po riječima austrijskih arhitekata koji su zaduženi za projektiranje nove bečke gradske četvrti Aspern u Beču će naredne godine biti izgrađen najveći drveni neboder na svijetu. U zgradi visokoj 84 metra bit će smješteni hotel, stanovi, restorani, wellness centar i uredi, a troškovi izgradnje se procjenjuju na 65 milijuna eura. Projektantica novog nebodera, Caroline Palfy, kaže da je kao građevinski materijal  izabrano drvo upravo zbog njegove koristi po okoliš. “Mislim da je potrebno da svi počnemo razmišljati na drugačiji način. Imamo drvo koje je savršen građevinski materijal. Korišteno je kroz povijest, i jednako savršeno je bilo tada kao što je i danas”, rekla je Palfy.

Tri četvrtine zgrade bit će načinjeno od drveta, čime će se prema prvim procjenama  emisija CO2 smanjiti za 2.800 tona. To odgovara svakodnevnoj 40 kilometarskoj vožnji automobilom tijekom 1.300 godina. Najava gradnje novog drvenog nebodera izazvala je međutim zabrinutost bečkih vatrogasaca, koji zajedno s nadležnim arhitektima najprije žele testirati njihovu ideju. “Svi žele graditi sve veće i veće zgrade. Zgrada visoka 84 metra nije uobičajena za Europu i postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir. Mi smo uznemireni jer smatramo da je suludo predložiti ovakvu ideju bez razgovora sa svima”, rekao je glasnogovornik vatrogasne postrojbe glavnog austrijskog grada Christian Wagner.

Dodao je kako se moraju provesti i testiranja o ispravnoj kombinaciji betona i drveta te razviti sigurniji protupožarni sustav.

Podsjetimo  Drago Ibler je 1958. godine završio jedan takav neboder u Zagreu. Popularni Iblerov neboder najstariji je neboder u Zagrebu. Ima 10 katova i popularno ga zovu “Drveni neboder”. Zgradu čine poslovna poluugrađena dvokatnica sa stambenim osmerokatnim tornjem – zgrada Autocentra, poznata pod kolokvijalnim nazivom “Drveni neboder”. Sadržajna struktura strogo je diferencirana s trgovačkim lokalima u prizemlju, te uredskim prostorom u dvije etaže podnožja tornja. Zgrada se odlikuje arhitektonskom i graditeljsko-tipološkom vrijednošću te se ubraja u ključna ostvarenja moderne hrvatske arhitekture. Ovaj neboder je zaštićeno kulturno dobro (Z-1472) od 2004. godine.