Građevinsku dozvolu lakše je dobiti u Gazi nego li u Hrvatskoj

Katastrofa
Iako je Hrvatska u ovogodišnjem izvješću Svjetske banke o regulativi poslovanja završila na 51. mjestu od 190 zemalja, što je rast za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu, pojednostavljenje izdavanja građevinskih dozvola je za hrvatsku administraciju, po svemu sudeći, nemoguća misija.

Naime, u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola Hrvatska je na 150 mjestu iza Pojasa Gaze, Konga, Gambije i Tanzanije. Analiza izdavanja građevinskih dozvola u izvješću Doing Business rađena je na bazi gradnje skladišta vrijednog 4,5 milijuna kuna na području Zagreba.

Ustanovljeno je da se ishođenje dozvole sastoji od 22 procedure, što je iznad prosjeka zemalja Europe i Središnje Azije, gdje je prosjek 16,2, te iznad prosjeka zemalja OECD-a s visokim dohotkom gdje je ta brojka 12,7. Za ishođenje dozvole, prema Doing Businessu, potrebno je 146 dana, što je ispod prosjeka zemalja Europe i Središnje Azije, kao i promatranih zemalja OECD-a, no problematični su troškovi.

Naime, u Hrvatskoj troškovi ishođenja građevinske dozvole, u analiziranom primjeru, iznose čak 9,2 posto od vrijednosti skladišta, dok je prosjek zemalja Europe i Središnje Azije 4 posto, a zemalja OECD-a s visokim dohotkom samo 1,5 posto , donosi Index..

You may also like

0 comments