Građani Srbije većinski za članstvo u Europskoj uniji

Većina građana Srbije podržava članstvo te zemlje u Evropskoj uniji i očekuje da će se to desiti za otprilike deset godina ili ranije, pokazalo je istraživanje Medium Gallupa. Istraživanje urađeno za potrebe Delegacije Evropske unije u Srbiji, pokazalo je da 59 posto građana podržava članstvo Srbije u EU, 34 posto ne podržava, a šest posto ne zna, prenosi agencija Tanjug.

Kako prenosi u saopćenju Delegacija Evropske unije u Srbiji, najčešći razlozi za podršku evropskim integracijama su ekonomske prirode i tiču se bolje budućnosti i prosperiteta (46 posto), boljeg standarda (38 posto) i bolje šanse za zaposlenje (34 posto). Odnos građana Srbije prema EU je stabilan, s obzirom da je i u ovom, ali i u prethodnom istraživanju iz 2014. godine, 47 posto ispitanika reklo da je njihov stav “generalno pozitivan”. U istraživanjima provedenim do 2014. godine podrška nije prelazila 35 posto.

Ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije Evropskoj uniji bio održan danas, izašlo bi 73 posto građana, “za” bi glasalo 55 posto ispitanika, dok bi “protiv” bilo 26 posto. Ispitivanje javnog mnijenja je pokazalo i da 57 posto građana očekuje da će Srbija postati članica EU-a za otprilike deset godina ili ranije, dok se smanjio broj građana koji smatraju da se to nikada neće dogoditi i sada iznosi 14 posto, u poređenju sa 22 posto u septembru 2014. godine. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.265 punoljetnog ispitanika, intervjuom “licem u lice”.