Grad Berlin odustao od prodaje Goebbelsove vile kako ne bi pala u pogrešne ruke

Nekadašnja vila bivšeg nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa teret je njezinom vlasniku, gradu Berlinu, koji je odustao od toga da proda imanje kako ne bi palo u “pogrešne ruke”.

“Stvarno sam zabrinuta da bi imanje moglo postati mjesto hodočašća neonacista i mislim da ne smijemo riskirati”, rekla je Birgit Moehring, izvršna direktorica Berlinske uprave za nekretnine (BIM) koja uprava gradskom imovinom. Tu veliku prizemnicu, smještenu u Brandenburškoj šumi pokraj malog jezera Bogenseea, Goebbels je koristio kao vikendicu, “za bijeg iz užurbanog i bučnog Berlina”. Od središta grada kuća je udaljena 40 kilometara.

Baš je grad Berlin 1936. poklonio to zemljište Goebbelsu za 39. rođendan. Hitlerov ‘spin doktor’ zaljubio se lokaciju i izgradio mnogo veću kuću nego što je bilo planirano. Gradnju je financirala UFA, njemačka filmska kompanija kojom je Goebbels upravljao željeznom rukom.  U luksuzno uređenoj kući, koje je imalo i privatno kino, Goebbels je primao filmske zvijezde i ljubavnice.  Dio luksuznog interijera i danas je vidljiv, poput mramorne kupaonice, ali kuća nagrizena vlagom i hladnoćom ubrzano propada, rekao je čuvar Robert Mueller koji o njoj vodi brigu od 1984.  BIM je posljednjih godina nekoliko puta neuspješno pokušavao prodati imanje. Nakon zadnjeg propalog natječaja u prosincu, grad je definitivno odustao.

Rješavanje pitanja Goebbelsove vile komplicira i to što se na istom zemljištu nalazi još jedan podsjetnik na turbulentnu njemačku prošlost.  Početkom 50-ih godina prošlog stoljeća tadašnje istočnonjemačke vlasti izgradile su kompleks zgrada koje su služile kao centar za obuku FDJ-a, organizacije komunističke mladeži.  Kompleks je služio i za smještaj partijskog kadra iz “bratskih zemalja” poput Kube, Vijetnama ili Angole. U to je doba susjedna Goebbelsova vila pretvorena u supermarket za studente FDJ-a.  Četiri glavne zgrade čini ukupno 1400 četvornih metara u kojima su smještene spavaonice, konferencijske dvorane i drugi prostoi. Sve to iz dana u dan propada.  “Sada ondje nema grijanja, nema vode, nastala su velika oštećenja na fasadi i na krovištu. A i unutrašnjem dijelu ima dosta posla. Obnova bi nesumnjivo bila skupa”, rekla je Moehring.

Direktorica BIM-a ipak smatra da za taj grad duhova koji se rijetko koristi za rijetka filmska snimanja ipak ima budućnosti.  “Bili bismo zainteresirani kad bi netko došao s pametnim konceptom revitalizacije (putem najma ili uprave) tog povijesnog mjesta”, kaže Moehring i kao primjer navodi hotelski kompleks ili konferencijski centar.  Problem je i u tome što su i Goebbelsova villa i četiri glavne zgrade komunističke škole imaju status povijesnih spomenika.  Moehring kaže da to otežava njihovo stavljanje u funkciju i zalaže se da se taj status opozove.  “Ja ću uvijek braniti važnost zaštite povijesnih dobara, ali mislim da se moramo zapitati treba li uistinu određene zgrade smatrati povijesnim spomenicima”, kazala je.

You may also like

0 comments