Grabar-Kitarović u Dobravi: Svaka žrtva zaslužuje pijetet

Svaka žrtva zaslužuje pijetet, a povijesnu istinu se mora utvrditi, rekla je u četvrtak predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na mariborskom groblju Dobrava gdje je odala počast žrtvama komunističkih zločina ekshumiranih iz stratišta Huda Jama.

“Znate da je uobičajeno da na ovakvim mjestima ne dajem izjave, pogotovo ne političke, međutim, mislim da je danas bitno nešto reći radi povijesti, te prije svega radi budućnosti“, rekla je Grabar Kitarović, istaknuvši kako se došla pokloniti svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata.

“Svaka žrtva zaslužuje pijetet i danas je dan kad se u miru, s dostojanstvom, moramo pokloniti žrtvama, a povijesna istina se mora utvrditi jer je ona zalog za bolju budućnost”, rekla je predsjednica nakon što se poklonila žrtvama pored buduće zajedničke grobnice na mariborskom groblju.

Nekoliko stotina žrtava Hude Jame koje će u četvrtak biti pokopane u Mariboru u zajedničkoj grobnici anonimne su, ali se ističe da će pokop biti izveden na taj dačin da će naknadno, u slučaju potrebe ili želje, biti moguća njihova identifikacija.

U Hudoj Jami se u dva rudnička rova nalazi, kako se pretpostavlja, još oko dvije tisuće žrtava koje tek treba ekshumirati i pokopati.

Pokop dijela žrtava iz masovne grobnice u rudniku Barbarin rov kod Hude Jame blizu Laškog, gdje je neposredno nakon II. svjetskog rata na surov način likvidirano oko 3000 ljudi, među kojima i više stotina Hrvata, bit će u 16 sati.

Oda vanju počasti žrtvama nazočit će i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier te predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov s izaslanstvom u kojem će biti potpredsjednici Sabora Željko Reiner i Milijan Brkić te zastupnici Nikola Grmoja, Marko Sladoljev, Miro Bulj i Miro Kovač.

(Agencije)

You may also like