Grabar Kitarović: Riješit ćemo pitanje optužnice

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvorila je službene prostore Hrvatskog generalskog zbora. Otvaranju su nazočili i predsjednik Vlade Tihomir Orešković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te drugi visoki dužnosnici i uzvanici u Republici Hrvatskoj.

Prvi se okupljenima obratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zahvalio braniteljima i generalima.

Umjesto da se “braniteljima klanjamo do poda”, oni su, mišljenja je Bandić, predemt političkih obračuna u Hrvatskoj. Naveo je da su se generali smjenjivali, “jer su se borili za nacionalne interese”. “Vi ste naučili na poniženja i omalovažavanja, i zato vam od srca hvala”, zaključio je Bandić.

Okupljenima se zatim obratio i tehnički premijer Tihomir Orešković koji je također zahvalio braniteljima na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu.

”Velika mi je čast što sam danas ovdje. Slavimo 25 godina državnosti RH i brojne obljetnice iz Domovinskog rata i prisjećamo se branitelja. Prije 25 godina počeo je naš put za slobodu za koju su mnogi dali živote. Izražavam zahvalnost i najdublje poštovanje svim braniteljima bez kojih ne bi bilo slobodne države”, rekao je Orešković.

”Sudjelovali ste u Domovinskom ratu i časno obavljali zadaće. Iskazali ste spremnost za suradnju u pitanjima od nacionlanog interesa, ali ste dali i konstruktivnu kritiku. Hvala vam na naporima koje ste uložili u zadnjih 11 godina postojanja udruge”, rekao je zaželivši okupljenima uspjeh u radu tijekom sljedećih godina.

Predsjednik Sabora Željko Reiner u svom govoru prisjetio se vremena Domovinskog rata te je naglasio kako branitelji i u današnje vrijeme imaju još puno toga za dati društvu.

”Ostali ste stožerni dio društva i pripadaju vam zasluge za ostvarenje sna o slobodnoj državi. Dok je Hrvatska bila suočena s velikosrpskom agresijom vi niste dvojili ni časa i stali ste na čelo obrane domovine. Mi koji smo bili svjedoci tih vremena svaki prelazak iz JNA u hrvatsku vojsku smo pozdravljali znajući da to nije bilo nimalo bezopasno”, rekao je Reiner.

”Hrvatski branitelji svima su darovali slobodu državu o kojoj su sanjale generacije predaka. Hrvatska vam to nikad neće zaboraviti. Hrvatska vas i danas treba jer svojim znanjima možete puno napraviti za unapređenje vojnih snaga. Ali i u drugim sektorima možete dosta učiniti. Zbog svega što ste učinili nećemo dozvoliti da budete izloženi progonu naših agresora i okupatora, a to je na pomolu i nešto se šuška. Hrvatska će vas braniti i štiti kao što ste i vi branili Hrvatsku. U ime Sabora i svoje želim vam zdravlje i sreću te da u ovim prostojima uspješno radite”, zaključio je Reiner.

Posljednja se okupljenima obratila predsjednica Grabar Kitarović.

”Ovo je poseban trenutak. Zahvaljujem gradonačelniku na inicijativi da vam dodijeli ovaj prostor. Htjela bih s ponosom zahvaliti svima vama što ste učinili za obranu u Domovinskom ratu i onome što činite danas i na potpori koju pružate našoj domovini. Ponosna sam na naše oružane snage. Izrasle su u ratu u najtežim vremenima”, naglasila je Predsjednica.

”Rat je iza nas, a u njemu smo pobijedli. Druge bitke su pred nama. Ne mislim samo na migrantsku krizu koja nosi opasnosti i potrebu izrade sustava domovinske sigurnosti nego i zaštita istine. Zatim, ta bitka protiv nepravednih optužnica. Znamo tko smo i što smo, a ja vam jamčim da ćemo biti uz vas. Rat između država ne treba nastavljati verbalnim putem. Jamčim da ćemo riješiti kako pitanje optužnica tako i druga pitanja koja opterećuju odnose sa susjednim državama. To je naša dužnost i obveza”, rekla je Grabar Kitarović.

”Moramo nastaviti poticati ne samo razvoj OSRH-a nego i taj ponos koji znači biti branitelj. Nadam se da će nas pozdrav ”Croatia patria semper fidelis’, i dalje okupljati”, zaključila je predsjednica kojoj su članovi Generalskog zbora na kraju uručili prigodne nagrade, prenio N1.

You may also like

0 comments