Gotovo milijun radnih mjesta otvorit će se u vjetroenergiji

Global Wind Report 2020
Gotovo milijun radnih mjesta moglo bi se otvoriti sljedećih pet godina, ako se do 2024. godine širom svijeta instalira gotovo 51 gigavata nove snage u odobalnim morskim vjetroelektranama, navodi Globalno vijeće za energiju vjetra (GWEC) u nedavnom izvješću.

U GWEC-ovom “Global Wind Reportu 2020”, procjenjuje se da se po jednom instaliranom megavatu  tijekom četvrtstoljetnog vijeka trajanja projekta vjetroelektrane na moru, osigurava 17 izravnih radnih mjesta definiranih kao jedna godina punog radnog vremena za jednu osobu.

Napominje se da projekti morskih vjetroelektrana nude niz mogućnosti za zapošljavanje: od planiranja i financiranja projekata, proizvodnje i transporta, do gradnje, proizvodnje i održavanja.

Istraživanje Američkog udruženja za energiju vjetra iz 2020. otkrilo je da sektor nudi dobro plaćene poslove koji zahtijevaju raznoliku tehničku radnu snagu koja obuhvaća približno 74 zanimanja, kaže se u izvješću, u kojemu se ističe i snažna ekološka komponenta morskih vjetroelektrana.

Naime, kako se navodi, s jednih gigavatom energije proizvedene u vjetroeketranama izbjegava se više od 3,5 milijuna tona emisije ugljičnog diokcida (CO2). Održavanje globalnog zagrijavanja unutar 1,5 do dva stupnja više u odnosu na predindustrijske razine zahtijevat će najmanje 100 GW novih vjetroelektrana na kopnu i u moru koje će se instalirati godišnje do 2030. godine.

Uz offshore vjetroelektrane, u izvješću se također navodi da je do kraja 2019. godine u svijetu instalirano ukupno 66 megavata plutajućih vjetroelektrana, a da će 6,2 GW vjerojatno biti instalirano u idućih deset godina.

You may also like

0 comments