Gospodarstvo eurozone smanjit će se 12 posto

Legarde
Gospodarstvo eurozone vjerojatno će se ove godine smanjiti između osam i 12 posto jer zemlje-članice čeka težak oporavak od pandemije koronavirusa, izjavila je u srijedu predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.

Stvarna konačna brojka bit će unutar raspona onih predviđenih “umjerenim” i “nepovoljnim” scenarijem, poručila je Lagarde u izravnom video prijenosu webinara. “Povoljan” scenarij je zastario, istaknula je.

Gospodarstvo eurozone smanjilo se 3,8 posto u prvom kvartalu, najsnažnije od 1995. godine kada su se počeli prikupljati podaci, podsjeća Dpa. Sjednica Upravnog vijeća ECB-a održat će se 4. lipnja, kada će uz odluke o monetarnoj politici ECB objaviti i ažurirane prognoze rasta i inflacije u eurozoni. U ožujku je ECB objavio novi pandemijski program kupnji imovine vrijedan 750 milijardi eura sa ciljem lakšeg prevladavanja rizika povezanih s pandemijom koronavirusa, podsjeća Dpa.

Članica upravnog vijeća ECB-a Isabel Schnabel nedavno je u razgovoru za Financial Times (FT) poručila da je ECB spreman pojačati instrumente monetarne politike budu li to tražile ažurirane procjene gospodarskog rasta i inflacije, koje će objaviti idućeg tjedna. „Vidimo li da se situacija pogoršava i procijenimo li da su potrebni dodatni poticaji, ECB će biti spreman pojačati sve raspoložive alate kako bi postigao zadani cilj stabilnosti cijena”, izjavila je Schnabel u razgovoru za FT, objavljenom na mrežnim stranicama ECB-a.

Kada je u pitanju Program kupnje imovine u pandemijskoj krizi, to znači da smo spremni prilagoditi njegovu vrijednost ali i strukturu i trajanje, kazala je Schnabel, referirajući se na 750 milijardi eura vrijedan program sanacije posljedica pandemije. ‘Spremni smo reagirati na nove podatke koji će stizati”, poručila je dužnosnica ECB-a.

Fiskalno konzervativne zemlje ne bi trebale koristiti europski fond za oporavak gospodarstava od posljedica pandemije kao izgovor za zahtjeve za smanjenje dugoročnog proračuna Europske unije, poručila je u utorak francuska ministrica.

You may also like

0 comments