Gospodarstvo EU u blagom porastu

Gospodarstvo 28 zemalja Europske unije ponovo je blago ubrzalo krajem 2014., dosegnuvši tempo rasta s početka godine, procijenio je u petak europski statistički ured.

U posljednjem tromjesečju 2014. gospodarske aktivnosti u EU28 porasle su 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su uvećane 0,3 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Eurostata. Time se tempo rasta izjednačio s onim u prva tri mjeseca prošle godine Na godišnjoj su razini gospodarske aktivnosti u EU28 u četvrtom tromjesečju 2014. ponovo porasle 1,3 posto, istim tempom kao i u drugom i trećem tromjesečju. Među zemljama EU-a za koje je Eurostat raspolagao potrebnim podacima najsnažniji su rast u posljednja tri mjeseca 2014. u odnosu na prethodno tromjesečje zabilježile Estonija, za 1,1 posto, i Mađarska, za 0,9 posto. Među velikim su gospodarstvima Njemačka i Španjolska zabilježile 0,7-postotni rast aktivnosti, Francuska mršavih 0,1 posto dok su u Italiji aktivnosti stagnirale. Samo su Cipar i Finska zabilježili pad aktivnosti na tromjesečnoj razini, za 0,7 odnosno 0,3 posto.

Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni.

Na godišnjoj razini najveći je rast aktivnosti u četvrtom tromjesečju 2014. među zemljama članicama zabilježila Mađarska, za 3,4 posto. Slijedi Poljska s 3,1 posto, te Velika Britanija i Estonija s 2,7 odnosno 2,6 posto. Pad gospodarskih aktivnosti na godišnjoj su razini prema raspoloživim podacima Eurostata zabilježili samo Cipar, za 1,9 posto, Italija, za 0,3 posto, i Finska, za 0,1 posto. Gospodarstvo eurozone poraslo je u posljednja tri mjeseca prošle godine 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećano 0,2 posto. To znači da je tempo rasta ponovo dosegnuo razinu s početka prošle godine. Na godišnjoj su razini gospodarske aktivnosti u eurozoni prema podacima Eurostata porasle u posljednja tri mjeseca 2014. za 0,9 posto. U prethodnom su tromjesečju uvećane 0,8 posto.

U cijeloj prošloj godini gospodarstvo EU28 poraslo je u prosjeku 1,4 posto, a ono eurozone 0,9 posto. Eurostat je objavio i procjene za najvećeg trgovinskog partnera EU-a Sjedinjene Države, prema kojima su aktivnosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su uvećane 1,2 posto. Na godišnjoj su razini aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvo u četvrtom tromjesečju 2014. uvećane 2,5 posto. U prethodnom su tromjesečju na godšnjoj razini uvećane 2,7 posto.