Gospodarstvo EU i eurozone blago usporilo, rastu Litva i Mađarska

Gospodarstvo Europske unije i eurozone blago je usporilo u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, pokazale su u srijedu prve procjene europskog statističkog ureda.
U razdoblju od listopada do prosinca prošle godine gospodarske aktivnosti u EU i eurozoni porasle su 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 0,7 posto, potvrdio je Eurostat preliminarnu procjenu.

Na godišnoj razini gospodarstvo EU poraslo je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 2,6 posto, nakon 2,8 postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

 U eurozoni aktivnosti su na godišnjoj razini porasle 2,8 posto, nakon 2,7-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Eurostat je izračunao da je i američko gospodarstvo u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca poraslo 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su aktivnosti uvećane 0,8 posto. Na godišnjoj razini aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu porasle su 2,5 posto, nakon 2,3-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažnije su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju na tromjesečnoj razini porasle gospodarske aktivnosti u Litvi i Mađarskoj, za 1,5 odnosno 1,3 posto.

U skupini su još Cipar i Finska s rastom aktivnosti na tromjesečnoj razini za 1,1 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Najslabije je na tromjesečnoj razini poraslo gospodarstvo Italije i Latvije, za 0,3 posto.

Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni.

Na godišnjoj razini daleko najsnažniji rast na kraju 2017. bilježila je Rumunjska, po stopi od 7,0 posto. Slijede Mađarska i Latvija sa 4,8 posto, te Poljska sa 4,3 posto.

Najniže stope rasta, od 1,5 odnosno 1,6 posto, bilježile su Velika Britanija i Italija, pokazuje izvješće europsko statističkog ureda. (Agencije)

You may also like

0 comments