Gospodarstva u nastajanju suočena s velikim dolarskim dugovima

Gospodarstva u nastajanju suočena su s dvostrukim izazovom slabijeg gospodarskog rasta i velikog dolarskog duga, konstatirala je Banka za međunarodna poravnanja (BIS), upozorivši na prijetnju sve izraženijih financijskih neravnoteža.

Kinesko gospodarsko usporavanje i jačanje dolara suočili su gospodarstva u nastajanju s dvostrukim izazovom oslabljenih gospodarskih izgleda i osjetno većeg tereta dolarskog duga iskazanog u domaćoj valuti, konstatiraju autori BIS-ova redovnog tromjesečnog izvješća.

Kineske su vlasti u kolovozu devalvirale juan, objašnjavajući taj potez procesom postupnog omekšavanja režima upravljanja tečajem. Tržišta su ga pak protumačila kao mjeru jačanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva i podupiranja izvoza koji je u ljetnim mjesecima bilježio zabrinjavajuće trendove. “Taj je potez dodatno pojačano zabrinutost ulagača za izglede za gospodarski rast u Kini, u gospodarstvima u nastajanju i u konačnici u svjetskom gospodarstvu u cjelini”, navodi se u izvješću.

Na devalvaciju juana nadovezao se i oštar pad kineskih burzovnih indeksa nakon dugotrajnog razdoblja uzleta, tijekom kojeg je vrijednost mnogih dionica dosegnula “ekstremne razine”, kako stoji u izvješću. Nagli je pad narušio povjerenje ulagača i pritisnuo cijene imovine širom svijeta, primjećuju u BIS-u. Čelnik BIS-ova odjela za monetarnu i ekonomsku politiku Claudio Borio smatra da taj pad treba promatrati u kontekstu šire reakcije na sve izraženije financijske neravnoteže.

Previranja su po njegovim riječima obilježila tromjesečno razdoblje obuhvaćeno izvješćem, pri čemu se na devalvaciju juana i pad kineskih tržišta dionica i grčku krizu nadovezao i pad cijena robe, teško pogodivši u prvom redu vrijednost valuta zemalja-izvoznica.

U takvom kontekstu pozornost privlači veliki teret dolarskog duga u privatnom sektoru gospodarstava u nastajanju, konstatiraju u BIS-u. Tako Borio navodi da je prema podacima BIS-a od početka 2009. do kraja ožujka 2015. ukupan iznos dolarskih kredita nefinancijskim kompanijama izvan SAD-a uvećan 50 posto, na 9.600 milijardi dolara. Ujedno je gotovo udvostručen prema gospodarstvima u nastajanju premašivši 3.000 milijardi dolara.

Aktualno stanje pokazuje da nisu pronađena rješenja, na međunarodnoj i na razini pojedinih zemalja, za kontrolu i sprečavanje širenja silno štetnih ciklusa napuhavanja i pucanja financijskih balona među zemljama, zaključuje Borio. “Rezultat je svijet u kojem su razine duga previsoke, rast produktivnosti preslab a financijski rizici preveliki”, dodaje.

You may also like

0 comments