Gospodarski rast u Francuskoj, Italiji i eurozoni u cjelini jača dok u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji pokazuje naznake posustajanja, objavila je u ponedjeljak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Ključni mjesečni pokazatelj koji prati naznake eventualnih promjena u gospodarskim trendovima signalizira učvršćivanje uzlaznog trenda u Francuskoj i Italiji i u eurozoni u cjelini, pokazuje OECD-ovo izvješće za mjesec lipanj. Tako je indeks za Francusku porastao u lipnju na 100,8 bodova, dok su oni za Italiju i eurozonu ostali nepromijenjeni na 100,9 odnosno 100,7 bodova, izvijestio je OECD.

Vrijednost indeksa od 100 bodova iskazuje dugoročni trend. U Njemačkoj i Japanu očekuje se stabilan rast gospodarskih aktivnosti, uz vrijednosti indeksa od 100,0 odnosno 100,1 bod. Ista ocjena vrijedi i za Rusiju, iako će tempo rasta biti slabiji od dugoročnog trenda, uz vrijednost indeksa od 98,8 bodova. Velika Britanija i SAD pokazuju pak naznake posustajanja gospodarskih aktivnosti, uz klizanje vrijednosti indeksa s 99,9 na 99,8 bodova, odnosno s 99,5 na 99,4 boda. U Brazilu i Kini indeksi snažnije nego u prethodnom mjesecu upućuju na posustajanje rasta, konstatiraju u OECD-u.

Related Posts