Gospodarske mjere podržale svjetske burze

Nada u jačanje burzi
Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, unatoč daljnjem širenju koronavirusa u svijetu, jer se ulagači nadaju cjepivu protiv tog virusa i novim poticajnim gospodarskim mjerama.

Indeksi su porasli snažno prošloga tjedna što je dobar pokazatelj da se novac slijeva na burze koje bi dodatno trebale ojačati kada gospodarstvo čvršće stane na noge. No, posljednji makroekonomski pokazatelji nisu dali jasne signale da se gospodarstva brzo oporavljaju od koronakrize.

Prošloga je tjedna objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je veći rast u odnosu na 2,5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. To predstavlja i snažan zaokret u odnosu na rekordni 6,8-postotni pad u prvom kvartalu, kada je kinesko gospodarstvo bilo pod pritiskom koronakrize.

Ipak, nisu još svi gospodarski sektori u Kini u zamahu. Podaci su pokazali i da se industrijska proizvodnja oporavlja, ali i da je pao promet u trgovini na malo, što ukazuje na slabost domaće potražnje. U SAD-u je, pak, promet u trgovini na malo u SAD-u u lipnju skočio više nego što se očekivalo, no daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u nizu saveznih država ne podržava teze o brzom oporavku gospodarstva.

Tim više što i dalje 32 milijuna Amerikanaca prima pomoć za nezaposlene, a neke savezne države, kao što je Kalifornija, usporile su planove o ponovnom pokretanju gospodarske aktivnosti.  Američki Kongres o tome će raspravljati idućega tjedna, s obzirom da neke od sadašnjih poticajnih mjera ističu krajem mjeseca, a ulagači se, dakako, nadaju novim fiskalnim poticajima. Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će uskoro biti razvijeno cjepivo protiv koronavirusa. Prošloga je tjedna američka farmaceutska kompanija Moderna priopćila da krajem mjeseca započinje sa završnim kliničkim ispitivanjima za cjepivo protiv covida-19.

Među najvećim je dobitnicima prošloga tjedna bio bankarski sektor, što se zahvaljuje nešto boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko banaka. Sezona objava financijskih izvješća za drugo tromjesečje idućega će tjedna dobiti na zamahu i vjerojatno najviše utjecati na tržišna kretanja. Zbog koronakrize očekuje se oštar pad prihoda i zarada većine kompanija, no ulagači se nadaju informacijama iz kompanija o mogućnostima oporavka.

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava daljnje širenje koronavirusa u svijetu, dok podršku tržištima pruža nada u nove poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima.  Skok cijene dionica na burzi u Šangaju za više od 2 posto zahvaljuje se odluci kineske središnje banke da zadrži ključne kamatne stope na niskim razinama kako bi podržala nastavak oporavka gospodarstva. No, na drugim burzama u regiji ne vlada tako dobro raspoloženje jer ulagače zabrinjava daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, što bi moglo otežati oporavak gospodarstava.

Na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao.  Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,70 posto, na 42,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,65 posto, na 40,30 dolara.

You may also like

0 comments