Gospodarska integracija izbjeglica preduvjet je borbe protiv siromaštva

Svjetska banka je u srijedu predložila poticanje gospodarske integracije izbjeglica u područjima gdje žive u borbi potiv njihovog siromaštva, prema izvješću posvećenom stanju na Bliskom istoku. “Oko 1,7 milijuna Sirijaca registriranih u Jordanu i Libanonu žive u nesigurnim uvjetima bez obzira na velikodušnost zemalja prihvata”, navodi Svjetska banka u izvješću.

“Gotovo 9 od 10 sirijskih izbjeglica koji žive u Jordanu su ili siromašni ili će to biti u skoroj budućnosti”, dodaje Svjetska banka. Blizu polovine izbjeglica su djeca i većina su žene. Oni žive u privremenim skloništima u izbjegličkim logorima

Izvješće predlaže proširenje pomoći za gospodarsku integraciju što bi trebalo postati važno poglavlje rasta i strategije razvoja za područja koja prihvaćaju izbjeglice. “Treba pokušati pretvoriti krizu u priliku za razvoj”, komentirao je na telefonskoj konferenciji Shanta Devarajan, glavni ekonomist Svjetske banke za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Svjetska banka radi s vladama Velike Britanije i Jordana na pokretanju specijalnih područja posla u Jordanu, gdje bi sirijske izbjeglice i Jordanci mogli zajedno raditi”, objasnio je. Krajem 2014. u svijetu je bilo blizu 59,5 milijuna nasilno raseljenih osoba, od kojih 19, 5 milijuna izbjeglica, 38,2 milijuna raseljenih unutar granica vlastite zemlje i 1,6 milijuna tražitelja azila, podsjetila je Svjetska banka pozivajući se na podatke Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

You may also like

0 comments