Gospodarska frakcija CDU brine za Schengen

Gospodarska frakcija vodeće njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) zatražila je isključenje Grčke iz šengenskog prostora u slučaju da na ovotjednom summitu EU-a u Bruxellesu ne bude postignut dogovor oko rješenja izbjegličke krize, javlja dnevnik Die Welt od ponedjeljka. „Ako jedna zemlja ne ispunjava svoje obveze glede osiguravanja vanjske granice Europske unije tada se Schengen mora pomaknuti u smjeru srednje Europe“, rekao je Wolfgang Steiger, glavni tajnik utjecajnog gospodarskog vijeća CDU-a u razgovoru za dnevnik Die Welt.

Iako se dosad isticalo kako je šengenski prostor važan gospodarski čimbenik za Njemačku, Steiger je zaključio kako treba „odvagati“ koje bi rješenje bilo povoljnije. „Za Njemačku bi šteta nastala privremenim zatvaranjem granica bila manja nego nastavak sadašnje politike otvorenih vrata“, zaključio je Steiger. „Mi jednostavno nemamo više vremena čekati da se Grčka konačno počne pridržavati EU standarda“, dodao je.

Istodobno je njemački ministar gospodarstva, potpredsjednik u koalicijskoj vladi Angele Merkel i predsjednik Socjaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel, u autorskom članku za dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, oštro napao planove europskih konzervativnih snaga o gradnji ograde na grčko-makedonskoj granici jer bi to „dodatno izoliralo Grčku“. Ideju o strogim kontrolama na grčko-makedonskoj granici, pored Mađarske, Austrije i Slovenije, u svom je razgovoru za Deutsche Welle podržao i hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Kancelarka Angela Merkel se uoči EU sastanka na vrhu krajem tjedna u Bruxellesu nalazi i pod jakim pritiskom iz redova sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU). „Ako summit u četvrtak i petak ne donese konkretne rezultate bit ćemo prisiljeni poduzeti korake na nacionalnoj razini“, rekao je u ponedjeljak, uoči sastanka čelništva CSU-a, glavni tajnik ove stranke Andreas Scheuer.

Predsjednik CSU-a Horst Seehofer, koji već mjesecima oštro napada politiku otvorenih vrata kancelarke Angele Merkel, rekao je kako se za EU radi o „presudnim danima“. On je istaknuo kako se nada da će na summitu u Bruxellesu biti postignut dogovor na razini EU.„Što će biti više točaka po kojima ćemo se dogovoriti na razini EU to ćemo manje biti prisiljeni poduzimati korake na nacionalnoj razini“, rekao je Seehofer.

You may also like

0 comments