Potpredsjednik SDP-a i ministar Gordan Maras izjavio je u petak kako Socijaldemokratsku partiju zanima što je to predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko “u tajnosti” razgovarao s Mađarima i koje su to teme koje je morao dogovarati oko Ine.

U izjavi novinarima ispred središnjice SDP-a, Maras je istaknuo kako ih razgovor, koji je Karamarko u četvrtak vodio s mađarskim izaslanstvom, zanima pogotovo zato što, kako je kazao, hrvatski građani, ni SDP, nemaju povjerenja u Karamarka i njegove pregovaračke sposobnosti i pregovaračke sposobnosti HDZ-a. Jer, istaknuo je Maras, “upravo je gospodin Karamarko bio jedan od onih koji je glasao za izmijenjeni ugovor o upravljačkim pravima Ine i MOL-a 2009. godine”. Znači, dodao je, upravo je on (Karamarko), jedan od onih koji je MOL-u prepustio apsolutno sva upravljačka prava u Ini, a sada, 2015. godine, pokušava pregovarati o nekim stvarima.

Tako nas, rekao je, “zanima radi li se ponovno na onaj isti ‘zna se’ način na koji je radio (bivši HDZ-ov premijer Ivo) Sanader – deset milijuna eura i prepuštanje hrvatskih interesa strancima”. Maras je uvodno rekao kako je po odlasku s vlasti 2011. godine “HDZ ostavio niz afera, među kojima i aferu Ina-MOL i sve one stvari koje su se vukle oko te afere – korupcije i deset milijuna eura izgubljenih upravljačkih prava hrvatske strane u Ini”.

Mađarska novinska agencija MTI objavila je kako se mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u četvrtak u Zagrebu susreo s čelnikom hrvatske oporbe Tomislavom Karamarkom i u razgovoru ocijenio da su odnosi Mađarske i Hrvatske na najnižoj razini do sada. Istaknuo je kako su uzrok takvu stanju napetosti između dviju zemalja narasle tijekom dugogodišnjega spora između mađarske naftne kompanije MOL i hrvatske Ine, i to što Hrvatska neće investirati u plinsku interkonekciju, važnu za mađarsku energetsku sigurnost.

Related Posts