Goran Raguž piše o paradi promašenih dobitnika Nobela

Dogadjaji u Kumanovu imaju tisuću uzroka i samo jednog krivca. Predsjednika USA, Baraka Huseina Obamu. Višenacionalnu i viševjersku Makedoniju, stješnjenu susjedima od kojih je SVI bez izuzetka drže imperijalno svojom, teško je smjestiti u jedan tekst bilo kojeg obima.

Da izuzmemo i sve druge elemente, Makedonci su i medjusobno dovoljno podijeljeni da im od oslobodilačkih ratova, ništa nije svejedno. Ni promakedonskom, ni probugarskom dijelu koje je početkom stoljeća bilo vrlo jako. Probugarski dio je fizički eliminiran, prvo u stalnim upadima i pokoljima četnika vojvode Voje Tankosića, gdje se osobito isticala četničina de luxe kategorije, Stočanin Mustafa Golubić, zatim po “oslobodjenju” u Balkanskim ratovima, koji su i jučer nastavljeni u Kumanovu sa isto nepoznatim ishodom kao i 1910.

Tu se ipak pojavljuje jedna nova dimenzija. Izdaja važnog saveznika kojem to nije prva izdaja zadnjih šest godina, no da podjemo po redu!

Prvo, sadašnja administracija u USA na čelu sa predsjednikom Obamom, nema lošu spoljnu politiku. Ona zapravo nema nikakvu spoljnu politiku, u kojoj mi izdaja i ne pružanje pomoći državi čiji vojnici se rame uz rame bore sa njegovima u Afganistanu i nije najgore što se desilo zadnjih godina. I to junački i zajedno sa vojskom RH, makedonska se pokazala i vrhunski obučena i vrhunski lojalna. Ovo nisu moje riječi. Stanley McChrystal. Nabrajati dalje sve promašaje od inauguracije do danas, po abecedi bi zauzelo knjigu veličine Britanice.

Drugo, spoljna politika se svela na panične reakcije, a ne na predvidjanje mogućih dogadjanja, gdje vjerujem da ih je i Kumanovo iznenadilo. Mene nije. Sirija, Irak i povratnici, vise u zraku ima dvije godine i predvidjam bitno gora dešavanja na cijelom višenacionalnom i viševjerskom prostoru. Izravni krivci su politika USA koja u ovom trenutku zajedno sa Iranom i Šiitima u Iraku bije bitku protiv ISILa koja bi bez tih saveznika bila potpuno izgubljena, samo radi napuštanja Bush – Petrausovog izlaznog plana. Osmišljenu akciju, zamijenile su panične reakcije nesposobne Killary, ISIL i trening kampovi europskih dragovoljaca. I evo ih nazad u Kumanovu. I to u potpuno uspješnoj,taktički savršeno organiziranoj akciji, čijije jedini cilj izazivanje straha i panike.

Treće je svakako besmisleno, nepotrebno i glupo napuštanje starih saveznika koji su kičma svih američkih uspjeha od pobjede 1945. do danas. Makedonija i dešavanja u njoj su samo posljedica promašenosti cijele državne uprave. To se najočitije vidi u pregovaranju sa Iranom i “sporazumom” za koga su i Ali Khamnei i Republikanci jednoglasno rekli da ih se ne tiče?! Istovremeno sa istim vehabijama u Jemenu se zajedno bore protiv Šiita?! Ne da mi se ni pokušati da to razumijem. O stalnim pritiscima na Izrael da bi napokon opravdao Nobela, da ne govorimo. Sramotno.

Četvrto, operativno, vod rangera iz baze Bondsteel na Kosovu je mogao pomoći Makedoniji i njenim snagama sigurnosti da tu situaciju riješe bitno brže i sa što manje poginulih policajaca. Za takvu akciju treba samo predsjednikova XO i sve je trebalo biti gotovo za par sati, tako da banditima to više nikada ne bi palo na pamet. Nije mu doteklo ni pameti, ni morala. Tu se razumno postavlja pitanje, pa čemu onda ta baza služi i radi čega se Kosovu i njegovim vjersko – mafijaškim kartelima dopušta dalje destabiliziranje cijelog Balkana?! Osobito BiH za koju ne treba biti Einstein pa predviditi sličnu operaciju negdje gdje je ona zapravo lako izvediva. Bilo koja od tek jedva od rata zakrpljenih sredina tipa mog rodnog Stoca. Ili nekog preteklog višenacionalnog grada, koji se i onako na prste jedne ruke da nabrojati. Hoće li onda Obama poslati vod Rangera da pomogne? Neće. Ne pada mu na pamet. Razloge jedva dokučujem. Osobito me brine činjenica da je sadašnja veleposlanica u Sarajevu, gdja Cormack, upravo i došla iz Domovinske sigurnosti i sigurno nije nepismena po tim pitanjima. No čini mi se da je instruirana da svoje djelovanje ograniči na šjetovanje NVO sektora, a ne na moguće još jedno Kumanovo.

Peto, hladnokrvnost izvedene operacije, govori o besprijekornom planiranju i meni liči točno na žrtvovanu figuru u šahu, upravo da se vidi kako će jedina stvarno operativna sila reagirati na napad na saveznika. Nije reagirala nikako, što i najglupljem teletu iz vica znači samo da si na svom i da je Obama predsjednik i vodja najjače zemlje Zapada, na kojeg se ne može računati kada ti treba. To je i najgora posljedica Kumanova. Led se uvlači u srca svih onih za koje je USA uvijek bila svjetionik pravde i nade.

Očekujem da se oglasi Kongres i njegova sada drugačija većina. Očekujem senatore McCaina, Paula i Liebermana da vrisnu iz sveg grla da je nepravda i zlo puštati saveznike koji sa tobom krvare, niz vodu. Bez ikakvog razloga osim običnog ljudskog kukavičluka, još jednog u nizu promašenih Nobelovaca.

* Autor je Goran Raguž, gost komentator. Stavovi i mišljenja izračeni u komentaru ne poklapaju se nužno sa stavovima i mišljenjima uredništva