Goran Granić predsjednik Nadzornog odbora HEP-a

Na zatvorenom dijelu svoje 66. sjednice, Vlada je, između ostaloga, Glavnoj skupštini HEP-a predložila opoziv dosadašnjih i imenovanje novih članova Nadzornog odbora.
Kako se ističe, opozvali bi se dosadašnji članovi NO-a, Nikola Brukete, Juraj Bukša, dr. sc. Žarko Primorac, mr. sc. Igor Džajić, prof. dr. sc. Ivo Uglešić i Mirko Žužić, a za mandat od najviše šest mjeseci kao novi članovi NO-a predloženi su dr. sc. Goran Granić, dr. sc. Marko Primorac i mr. sc. Jelena Zrinski Berger.

Očekuje se da će novi Nadzorni odbor uskoro imenovati i novu Upravu elektroenergetske tvrtke.

Istodobno, Vlada je izvan snage stavila zaključak kojim je dr. sc. Tomislav Ćorić određen za člana Glavne skupštine društva INA-e u ime Vlade, dok je obnašao dužnost ministra rada i mirovinskoga sustava. Kako je on sada ministar zaštite okoliša i energetike, Vlada je donijela novi zaključak kojim se on određuje za člana Glavne skupštine INA-e upravo kao ministar zaštite okoliša i energetike.

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je rekao da se neće odustati od ugradnje razdjelnika.

“Prema informacijama s kojima raspolažem oko 102.000 kućanstava ima ugrađene razdjelnike. 50-ak tisuća kućanstava nema ugrađene razdjelnike. Želim naglasiti da ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti, odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika. Rješenje ovog problema vidimo u izmjenama i dopunama Zakona o toplinskoj energiji i pravilnika kojima ćemo urediti ovo pitanje, tehniku ugradnje, kontrole i niza drugih pitanja po pitanju razdjelnika. Koncept ugradnje razdjelnika nije koncept od kojeg se u ovom trenutku odustalo”, kazao je Ćorić.

Upitan što je s otkupom INE jer od najave do danas prošlo je gotovo godinu dana kazao je kako je trenutno faza pripreme dokumentacije kako bi od potencijalnih konzultanata mogli tražiti prijedloge.

“Očekujemo pomoć u procjeni vrijednosti Ine kao kompanije čije dionice želimo otkupiti od mađarskog MOL-a i pomoć u pronalasku novog strateškog partnera. Odabir će biti utemeljen na planovima koje taj strateški partner ima za Inu kao kompaniju u kojoj želimo promicati prije svega njezinu vertikalnu integriranost i njezino istraživanje”, kazao je Ćorić.

Na pitanje je li prodaja dionica HEP-a rješenje za otkup Ine kazao je da ne bi povezivao ta dva procesa.

“Eventualni IPO HEP-a je proces o kojem treba promišljati na drugačiji način. U jednoj fazi promišljalo se kako financirati, a ne povećanjem javnog duga, otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a. S vremenom su dozrele neke druge ideje i iznalazak strateškog partnera, posebice u kontekstu činjenice da se energetska pozicija Hrvatske u kontekstu cijele EU, sve je kompleksnija i mislimo da će Ina puno bolje funkcionirati uz potencijalnog strateškog partnera”, naveo je Ćorić.

You may also like

0 comments