Google i Ford počinju razvoj samovozećeg vozila

Predstavnici Googlea i Forda pregovaraju o zajedničkom razvoju samovozećih automobila, izvijestio je u ponedjeljak Automotiv News, a prenosi Reuters. Ako uspiju finalizirati pregovore, procjenjuje se da će se o detaljima izvijestiti tijekom godišnjeg Međunarodnog sajma potošačke elektronike u Las Vegasu, u prvom tjednu siječnja, piše Automotive News, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Googleov glasnogovornik poručio je kako kompanija neće komentirati nagađanja, premda su pojedini dužnosnici Googlea potvrdili da ta kompanija razgovara s proizvođačima automobila vezano uz projekt razvoja samovozećih automobila. Ranije ove godine, Google je počeo razgovore s većinom najjačih svjetskih proizvođača vozila kako bi ubrzao napore da prvi samovozeći auti budu na tržištu do 2020.

U lipnju je Google na javnim cestama počeo testirati mali, okrugli, samovozeći prototip vozila, napravljen prema vlastitom dizajnu. Ta je kompanija također počela testirati autonomni automobil u Austinu.  Očekuje se da Google oformi posebnu jedinicu za takva vozila, koja će nuditi vozila u najam, izvijestio je ranije Bloomberg. Kako zaostaje za konkurentima, Ford ubrzava tempo razvoja samovozećih automobila s naglaskom na razvoju napredne sigurnosne tehnologije, uključujući automatsko kočenje, ubrzavanje i upravljanje bez korištenja ruku.  To će biti uključeno u njihovu globalnu ponudu tijekom sljedećih pet godina.

You may also like

0 comments