Goldman Sachs: Europske vrijednosnice u boljoj su situaciji nego američke

Analitičari američke banke Goldman Sachs vrlo pozitivno gledaju na europske dionice predviđajući im znatno bolju izvedbu ove godine od američkih vrijednosnica, piše Poslovni dnevnik.

U osvrtu objavljenom u utorak na CNBC-u analitičari tvrde kako bi ulagači trebali povećati svoju izloženost prema europskim dionicama, a smanjiti prema američkim, posebno nakon smirivanja grčke krize. “Dok bi izvedba potencijalno mogla biti ograničena u kratkom roku, nekoliko fundamentalnih faktora trebali bi pomoći da europske dionice nadmaše američke do kraja godine”, stoji u osvrtu. Ti su faktori slabi euro, ekspanzivna monetarna politika Europske središnje banke te zamah gospodarskog oporavka na Starom kontinentu.

Može se reći da europske dionice već pokazuju da bi se Godmanovo “proročanstvo” moglo ostvariti. Tijekom ove godine STOXX Europe 600 indeks ojačao je preko 18 posto dok je američki S&P 500 u plusu 4,5 posto. Samo u posljednja dva tjedna europski je indeks ojačao sedam posto. Analitičarka ZB Investa Ana Vitaić-Gladović očekuje povratak pozitivnog sentimenta na dionička tržišta razvijenih zemalja nakon znatne volatilnosti proteklog mjeseca uzrokovane pregovorima Grčke s kreditorima te snažnom korekcijom kineskih dionica.

“Navedene prednosti Europe već su se odrazile na dionička tržišta koja od početka godine bilježe dvoznamenkaste stope rasta. U drugoj polovici godine očekujemo nastavak objava solidnih makroekonomskih pokazatelja za EU, na krilima pozitivnih utjecaja monetarne politike, te potvrdu pokretanja gospodarske aktivnosti, što će se u konačnici pozitivno odraziti na rezultate kompanija i stvoriti dodatni poticaj za rast tržišta”, kaže Vitaić-Gladović. No, potencijal rasta imaju i američki indeksi, dodaje analitičarka ZB Investa, ako se uzme u obzir oporavak ekonomije i tržišta rada.

U Raiffeisen Investu slažu se da slabljenje eura može pomoći burzama, ali su za daljnji rast potrebni snažniji pokazatelji rasta BDP-a te stabiliziranje političke situacije u EU. “Što se tiče američkih indeksa, oni se trenutno nalaze na rekordnim razinama, te smatramo da je američka središnja banka (Fed) svjesna da prenaglo podizanje kamatnih stopa može ugroziti daljnji rast te da će isto, ako se na to odluči, učiniti vrlo oprezno”, smatraju u Raiffeisen Investu.

You may also like