Home Ekonomija Gojko Bežovan: Mirovine nisu prirodna pojava, moraju se zaraditi

Gojko Bežovan: Mirovine nisu prirodna pojava, moraju se zaraditi

by Energypress.net

Najavljena mirovinska reforma prema kojoj bi jedna od promjena bila i ta da se u mirovinu ide sa 67 godina izazvala je revolt ne samo kod oporbe već i u samom HDZ-u. Reformi se već prije usprotivio Blok umirovljenici zajedno, a sada stižu i kritike iz redova HDZ-a. Dio članova te stranke smatra kako bi im ova reforma mogla nanijeti znatnu štetu na lokalnim izborima te ističu kako je HDZ do sada uvijek isticao brigu za sve ljude, dok je ovaj projekt potpuno obrnut.

O najavljenoj mirovinskoj reformi i reformi zdravstva u Studiju 4 govorili su prof. s Pravnoga fakulteta Gojko Bežovan i potpredsjednik Bloka umirovljenika zajedno Dražen Štiglić.

′Odlazak u mirovinu s 67 godina je odluka koju smo morali donijeti pod pritiskom EU-a i ne radi se mirovinskoj reformi. Pitanje je koliko mi mirovine financiramo iz fondova, a koliko iz proračuna – koji pripada svim građanima′, kazao je Bežovan. ′Mi smo u krizi povećavali mirovine, dijelili božićnice, a nemamo nikakve mjere zapošljavanja i ne radimo ništa da nam mladi ostanu u Hrvatskoj′. Napomenuo je kako ovih godina u mirovinu odlazi najveći broj zaposlenih, onih koji pripadaju ′baby boom′ generaciji. Prozvao je medije u Hrvatskoj da o tome javnost nisu dobro informirali.

Štiglić je kazao kako je BUZ apsolutno protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina, a inzistiraju i na drugom mirovinskom stupu. Naglasio je kako smo treća europska zemlja po siromaštvu umirovljenika.

Komentirajući odustajanje od poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja Bežovan je kazao kako očito ministar zdravlja Dario Nakić nema političkog iskustva. ′Mislim da većina naših građana spremna potrošiti više novca na mobilnu telefoniju nego na zdravlje′, i u tom bi slučaju, smatra – trebalo uvesti imovinski cenzus. ′Mirovine nisu prirodna pojava – one se moraju zaraditi′, naglasio je.

Related Posts