Godišnja inflacija u Turskoj dosegla 24.5 posto

Godišnja inflacija u Turskoj u rujnu je ubrzala na gotovo 25 posto, a lira je unatoč oštrom povećanju ključne kamatne stope ostala slabašnom prema američkom dolaru, s gubitkom na vrijednosti većim od trećine od početka godine.
Potrošačke cijene u Turskoj u rujnu su bile veće za 24,52 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazali su u srijedu podaci tamošnjeg državnog ureda za statistiku (TUIK). Time je rast cijena na godišnjoj razini snažno ubrzao, nakon kolovoških 17,9 posto. Po objavi tih podataka lira je prema dolaru oslabila oko 1,5 posto, na šest lira za dolar. Od početka godine izgubila je tako na vrijednosti više od 37 posto.

Najviše su u godinu dana porasle cijene namještaja i opreme za kućanstva, za 37,3 posto, objavio je statistički ured. Prijevoz je u istom razdoblju poskupio za 36,61 posto, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 27,7 posto. Tursku valutu snažno je pogodio diplomatski sukob saveznika u NATO-u Washingtona i Ankare zbog pritvora američkog svećenika na dvije godine temeljem optužbi o povezanosti s terorističkim aktivnostima.

Dramatičan pad vrijednosti u kontekstu nepopustljive zabrinutosti zbog monetarne politike i uplitanja vlade u gospodarstvo lira je zabilježila nakon što je Washington uveo sankcije za dvojicu turskih ministara i u kolovozu udvostručio carine na čelik i aluminij, podsjeća AFP.

Prošlog je mjeseca situaciju nakratko smirila odluka turske središnje banke o drastičnom povećanju ključne kamatne stope sa 17,75 na 24 posto. Po objavi odluke odbora za monetarnu politiku koja je zaprepastila tržišta, iz središnje su banke poručili da će odlučno ustrajati na zaoštravanju monetarne politike sve dok se značajnije ne poboljšaju izgledi po pitanju kretanja inflacije.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan bunio se protiv podizanja kamatnih stopa, upozoravajući da visoke kamatne stope izazivaju veliku inflaciju. Svojedobno je također kamatne stope nazvao “majkom i ocem svih zala”, podsjeća AFP.

You may also like

0 comments