Godišnja inflacija u EU i eurozoni usporila u prosincu 2017.; Hrvatska slijedi trend

Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji i eurozoni u prosincu 2017. godine blago je usporio na godišnjoj razini, a slična kretanja zabilježila je i Hrvatska, uz još 22 zemlje članice, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.
Potrošačke cijene na razini 28-članog EU-a, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prošlogodišnjem su prosincu bile za 1,7 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. U studenome 2017. su na godišnjoj razini porasle za 1,8 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u 19-članoj eurozoni također je skliznula za 0,1 postotni bod, na 1,4 posto, čime je Eurostat potvrdio preliminarnu procjenu od početka siječnja.

 U svim zemljama članicama potrošačke su cijene porasle na godišnjoj razini, izuzev Cipra gdje su skliznule za 0,4 posto.

Najniže stope inflacije zabilježila su Irska i Finska, od po 0,5 posto. Slijedi Danska s 0,8 posto.

S druge strane, najvišu godišnju stopu inflacije imale su Litva i Estonija, od po 3,8 posto, te Velika Britanija, s inflacijom od tri posto.

U Hrvatskoj je u prosincu 2017. godišnja inflacija mjerena HICP-om usporila na 1,3 posto, s 1,6 posto koliko je iznosila u tri prethodna mjeseca, pokazuju podaci Eurostata.

U usporedbi sa studenim 2017. godine, stopa godišnje inflacije smanjena je u 23 zemlje članice, ostala je nepromijenjena u četiri zemlje a porasla u samo jednoj.

U prosincu 2017. godine potrošačke su cijene na razini EU-a prema mjesecu ranije porasle za 0,3 posto, a u eurozoni za 0,4 posto. U studenome je mjesečna inflacija u obje skupine zemalja iznosila 0,1 posto.

U trećini zemalja u EU potrošačke su cijene smanjene u usporedbi sa studenim, pri čemu najviše u Danskoj i Estoniji, za po 0,4 posto.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene u prošlogodišnjem prosincu bile niže za 0,3 posto u usporedbi s mjesecom ranije. U sličnom su postotku skliznule i na Cipru.

U Češkoj, Španjolskoj, Latviji, Luksemburgu, Mađarskoj i Slovačkoj cijene su stagnirale.

Najviše su pak na mjesečnoj razini potrošačke cijene porasle u Njemačkoj, za 0,8 posto, te u Bugarskoj, za 0,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. (Agencije)

You may also like

0 comments