GM će ostvariti dobit od električnih auta do 2021?

Čelnica američkog proizvođača automobila General Motors (GM) Mary Barra dala je čvrsto obećanje investitorima da će tvrtka do 2021. godine početi ostvarivati dobit od proizvodnje i prodaje električnih vozila.
Međutim, nije detaljnije otkriveno kako će se ostvariti ono što do sada još nijednom velikom proizvođaču auta nije uspjelo.

Sudeći prema izjavama nekolicine čelnika sadašnjih i bivših dobavljača dijelova za GM i više stručnjaka za automobilsku industriju, tvrtka to će pokušati ostvariti kombiniranjem više čimbenika poput korištenja novih rješenja baterija, ekonomičnog i prilagodljivog dizajna i masovne proizvodnje u Kini.

 Ako u tome uspije, onda će pod istim krovom do sredine dvadesetih godina 21. stoljeća imati dva posve različita područja poslovanja: u SAD-u će tradicionalno velikoserijski proizvoditi kamionete, velike sportske terenske vozila (SUV-ove) i obiteljske limuzine s pogonom na naftne derivate, dok će u Kini masovno proizvoditi električne aute za prodaju širom svijeta.

Ključno u novoj strategiji GM-a je da će uspjeti značajno smanjiti količinu kobalta u novim baterijama jer je kobalt pojedinačno najskuplji sastojak u postojećim litij-ionskim baterijama, a cijena mu je značajno skočila u zadnje dvije godine u očekivanju porasta potražnje nakon što su mnogi proizvođači najavili proizvodnju električnih vozila.

Umjesto kobalta, GM planira povećati udio nikla koji također omogućava pohranu i proizvodnju više energije, javlja rumunjski portal ‘Energy World Magazine‘.

You may also like