Glomazna birokracija i slaba organizacija oslabljuju volju nepalskih donatora

Indija i Kina u četvrtak su obećale gotovo 1,5 milijarda dolara pomoći Nepalu na donatorskoj konferenciji na kojoj je nepalski premijer poručio da će žrtve potresa dobiti pomoć koja im je namijenjena, nastojeći ukloniti strah međunarodnih donatora okupljenih u Katmandu od zlouporabe.

Nepal ocjenjuje da mu treba 6,7 milijarda dolara kako bi stao na noge nakon potresa u kojemu je poginulo više od 8800 ljudi, uništeno pola milijuna kuća i stanova i na cestu izbačene tisuće stanovnika koji trpe oskudicu hrane i vode. No neki međunarodni donatori suzdržani su u obećanjima, strahujući od zlouporabe novca zbog glomazne birokracije i slabe organizacije. Premijer Sushil Koirala pozvao je donatore okupljene u nepalskoj prijestolnici, napose ministre vanjskih poslova svojih velikih susjeda, Kine i Indije te Svjetsku banku, Europsku uniju i UN na “suradnju s nama, nepalskom vladom”. “Iskreno vas uvjeravam da ćemo učiniti sve da pomoć stigne korisnicima jer odgovaramo našim građanima”, rekao je na početku konferencije.

Ministar financija Ram Sharan Mahat ocijenio je strah od zlouporabe pretjeranim. “Imamo toliko parlamentarnih povjerenstava koja sve proučavaju pod povećalom i ništa se ne može sakriti. Ako bude zlouporaba, nepravilnosti i korupcije, imamo mehanizme kojima ćemo to spriječiti”, rekao je Svjetska banka je već prije obećala 500 milijuna dolara. Nepalu, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta potrebna je žurna pomoć za obnovu stanova, škola i bolnica uništenih i oštećenih u potresima 25. travnja i 12. svibnja

You may also like

0 comments