Home Energetika Globalno gospodarstvo zabrinulo ulagače, cijene nafte porasle

Globalno gospodarstvo zabrinulo ulagače, cijene nafte porasle

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Stanje na burzama[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks blago oslabio jer su ulagači oprezni zbog naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Dow Jones ojačao je 14 bodova ili 0,06 posto, na 25.516 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,08 posto, na 2.798 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 7.637 bodova. Na najvećoj svjetskoj burzi jučer se trgovalo nesigurno, nakon što su u petak cijene dionica oštro pale.[/vc_column][/vc_row]

Posljedica je to strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, nakon niza slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz SAD-a, Kine i eurozone. Uz to, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu su dugoročni prinosi pali ispod kratkoročnih, što je obično najavljivalo recesiju u američkom gospodarstvu u roku od godinu dana do dvije godine. „Još nedavno ulagači su se plašili rasta prinosa na dugoročne obveznice i inflacije, a sada su svi zabrinuti zbog moguće recesije i smanjenja kamatnih stopa”, kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

Takva očekivanja posljedica su, među ostalim, prošlotjednog smanjenja procjena rasta američkog gospodarstva od strane američke središnje banke i poruke da u ovoj godini Fed vjerojatno neće povećati kamatne stope. Zbog toga su jučer cijene dionica u financijskom sektoru, koji je vrlo osjetljiv na kretanje kamata, pale peti dan zaredom, i to za prosječno 0,4 posto. Među većim gubitnicama bila je i dionica Applea, nakon što je taj tehnološki div predstavio novu uslugu ‘streaminga’ televizijskog programa.

S druge strane, porasla je, više od 2 posto, cijena dionice Boeinga, koja je već dulje vrijeme pod pritiskom zbog obustavljanja letova njegovog zrakoplova 737 MAX nakon dvije tragične nesreće.  I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,42 posto, na 7.177 bodova, dok frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto, na 11.346 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.260 bodova.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, no trguje se oprezno zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i rizika od recesije u SAD-u. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer potonuo 1,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, nakon što je jučer potonuo 3 posto. Cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, dok su u Šangaju pale 0,8 posto.

Dolar ojačao prema jenu

A na valutnim je tržištima jutros dolar nadoknadio jučerašnje gubitke prema jenu. Jutros se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 110,10 jena, nakon što je jučer u jednom trenutku zaronio na 109,70 jena, najnižu razinu od početka veljače. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1315 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1295 dolara.

Cijene nafte porasle

Cijene su nafte, pak, porasle. Na američkom je tržištu cijena barela jutros skočila gotovo 0,7 posto, na 59,20 centa, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 67,33 dolara.

Related Posts