Globalno gospodarstvo usporava, oprez na burzama

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima američkih kompanija, dok se na na ostalim svjetskim burzama trgovalo oprezno zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,8 posto, na 17.215 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 2.033 boda, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 4.886 bodova. Za S&P 500 to je drugi tjedni dobitak zaredom, a za Dow Jones i Nasdaq indeks treći. Početak tjedna nije nagovještavao takav razvoj situacije jer su tržišta bila pod pritiskom novih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

Nakon što je objavljena i većina makroekonomskih podataka za rujan, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u trećem tromjesečju rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporen na 6,8 posto. Pokažu li se procjene točne, bio bi to najslabiji rast kineskog BDP-a od globalne financijske krize 2009. godine. Zbog slabljenja kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, pale su i njihove cijene jer se ulagači plaše slabljenja potražnje za sirovinama.

Međutim, u drugoj polovici tjedna većina svjetskih burzovnih indeksa nadoknadila je dio prethodnih gubitaka, a neki su se, primjerice na Wall Streetu, probili u pozitivno područje. To se ponajviše zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka Fed odgoditi povećanje ključnih kamatnih stopa do početka iduće godine zbog slabosti svjetskog gospodarstva, ali i ne baš impresivnih pokazatelja iz američkog gospodarstva. To znači da će rekordno niska cijena novca još neko vrijeme podržavati tržište dionica, a pozitivno su na tržišta utjecali i kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija, koji nisu toliko loši koliko su se ulagači plašili.

Nakon prvog tjedna sezone objava poslovnih izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju zabilježile pad dobiti za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku tjedna očekivali pad zarada za 4,8 posto. “Gledajući iz sezonske perspektive, ušli smo u bolji dio godine. Nakon rasprodaje dionica u trećem tromjesečju, četvrti bi kvartal mogao biti bolji”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Na europskim su burzama, pak, prošloga tjedna zabilježeni mješoviti rezultati. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 posto, na 6.378 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,1 posto, na 10.104 bod. Pariški CAC ostao je gotovo nepromijenjen, na 4.702 boda. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,8 posto, na 18.291 bod.

You may also like