Globalni terorizam kvantitativno raste

Broj terorističkih napada raste. No nisu sve svjetske regije pogođene jednako. Većina napada odigrava se u pet zemalja. Posebno „aktivni“ su teroristi tzv. „Islamske države“.

„Najmanje 11 mrtvih na sjeveru Nigerije“, „Više desetaka mrtvih u napadima u Kamerunu“ ili „Dvije eksplozije u nigerijskoj privrednoj metropoli Kano“. Naslovi poput ovih „krase“ gotovo svakodnevno ponudu svjetskih novinskih agencija. No oni u slučaju većih terorističkih napada poput onog sredinom studenog u Parizu, kao da padaju u drugi plan. No ovi naslovi ipak dokazuju jedno: kvantiteta terorističkih napada poprimila je ogromne obrise.

„Mi danas imamo ogroman raspon unutar kojeg djeluje međunarodni terorizam: od južne Azije, preko Bliskog istoka preko Sjeverne Afrike pa sve do Francuske i Belgije“, kaže stručnjak za terorizam Rolf Tophoven s Instituta za prevenciju kriza u Essenu. Broj žrtava terorističkih napada je naglo skočio. Prema podacima Instituta za gospodarstvo i mir u Sydneyu, 2014. je 32.650 osoba diljem svijeta izgubilo život u terorističkim napadima što je čak 80 posto više nego u godini prije. Pritom se najviše žrtava bilježi u pet zemalja: Afganistanu, Iraku, Nigeriji, Siriji i Pakistanu.

Gotovo polovica svih žrtava ide na račun dvije najaktivnije terorističke skupine: „Islamska država“ i „Boko Haram“. Potonja, čije ime u slobodnom prijevodu znači otprilike „Zapadnjačko obrazovanje je grijeh“, napade najčešće vrši u Nigeriji ali i susjednom Kamerunu i Čadu. „Islamska država“ osim glavnih područja svojeg djelovanja u Iraku i Siriji u međuvremenu ima i mnoge podgrupe koje djeluju u ostatku arapskog svijeta te posebice u Egiptu i na Sinajskom poluotoku. U međuvremenu obje terorističke skupine djeluju zajedno. Tu su još i pripadnici tzv. „Al šabab milicije“ kojima je cilj uspostavljanje jedne sunitsko-šerijatske države na Rogu Afrike

Mnogi „Islamsku državu“ uspoređuju s Al Kaidom. No „Islamska država“ je po mnogočemu opasnija jer ne preže ni od masovne borbe protiv muslimana drugačijih vjerskih usmjerenja od sunitskog. I metode su mnogo šire. Osim pojedinačnih ciljanih terorističkih napada „Islamska država“ je uvele i sustavno teroriziranje stanovništva na teritoriju kojeg je osvojila uključujući i porobljavanje i masovna silovanja. K tomu treba dodati i dobro organizirani propagandni sustav koji privlači mnoge fanatike iz cijelog svijeta. Samo ove godine „Islamska država“ je preuzela odgovornost za napade u Tunisu, Turskoj, Libanonu i Parizu, donosi DW.de.

Jedan od glavnih razloga za uspješno širenje koncepta “Islamske države” stručnjaci poput Ralfa Tophovena vide u sve većem broju tzv. posrnulih država. “Takvih je država sve više: istočnoafričke poput Somalije, pa zatim Nigerija te na sjeveru Afrike u Libiji gdje se nakon propasti pokreta Arapskog proljeća rasprostranio kaos”, kaže Tophoven. Pomanjkanje pravne države i raspad državnog aparata je plodno tlo za širenje propagande. Čarobnog sredstva za borbu protiv rastuće opasnosti od terorizma Tophoven trenutno ne vidi. Jedino kad se radi o Siriji ovaj stručnjak smatra da se “Islamska država” može pobijediti vojnim sredstvima. I to kombinacijom zračnih napada i kopnenih postrojbi. Jedino je potiskivanjem “Islamske države” moguće stvoriti preduvjete za političku stabilizaciju, zaključuje Tophoven.

You may also like

0 comments