Globalni pad trgovine mogao bi biti i veći

WTO
 Obujam svjetske robne trgovine zabilježio je rekordan pad u prvim mjesecima ove godine zbog pandemije Covida-19 ali je najgori scenarij izbjegnut, objavila je u utorak Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

WTO je u travnju prognozirao da će globalna robna trgovina ove godine pasti između 13 i 32 posto. “Brojke su ružne”, kazao je tom prilikom šef WTO-a Roberto Azevedo. U 2021. godini trebao bi uslijediti oporavak, uz procijenjenu stopu rasta između 21 i 24 posto.

WTO danas nije objavio nove procjene, rekavši tek da je zahvaljujući brzoj reakciji vlada njegov pesimistični scenarij za ovu godinu malo vjerojatan. U prvom ovogodišnjem tromjesečju obujam robne razmjene smanjio se de facto tri posto a početne procjene za drugo tromjesečje pokazuju 18,5-postotni pad u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, navode u WTO-u.

Globalno tržište oglašavanja smanjit će se ove godine gotovo 12 posto zbog pandemije koronavirusa a povratak na pretpandemijske razine očekuje se tek 2022. godine, pokazuje izvješće WPP-ove agencije.

“Svjedočimo dosad nezabilježenom padu trgovine – bit će, zapravo najveći otkada smo počeli pratiti podatke”, istaknuo je direktor WTO-a Roberto Azevedo.

“Pozitivna je strana priče što je moglo biti i puno gore”, dodao je Azevedo. Vlade su reagirale brže nego u vrijeme velike financijske krize a potpora primanjima ohrabrila je potrošače da nastave trošiti. Neki su sektori, primjerice automobilski, naglo pali, a neki su se dobro držali, poput elektronike, bilježi WTO.

Bude li trgovina u trećem i četvrtom tromjesečju rasla 2,5 posto, mogla bi se ispuniti optimističnija prognoza o 13-postotnom padu trgovine u ovoj godini. To bi ipak bilo više nego na vrhuncu financijske krize 2009., kada je pala 12,5 posto.

Oporavak u 2021. mogli bi pak prigušiti slabiji rast od očekivanog, opsežnija trgovinska ograničenja i mogući drugi val infekcija, upozoravaju u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. U tom bi slučaju trgovina mogla porasti samo oko pet posto, znatno slabije u usporedbi s trendom prije pandemije, ističu, dodajući da će važnu ulogu odigrati vlade i njihova monetarna, fiskalna i trgovinska politika

Prema istraživanju “Budućnost prihoda od i nakon prodaje u automobilskoj industriji” konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte, pandemija koronavirusa snažno je utjecala na automobilsku industriju koja je, kako se navodi, pred slomom. Deloitte je priopćio kako se ta industrija i prije pandemije suočavala s velikim izazovima i dalekosežnim posljedicama za tradicionalna automobilska poduzeća.

You may also like

0 comments