Globalni pad stranih ulaganja

Krhko svjetsko gospodarstvo, neizvjesno političko okruženje i povišeni geopolitički rizici prouzročili su prošle godine oštar pad izravnih inozemnih ulaganja, konstatirala je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj UNCTAD.

U 2014. vrijednost izravnih inozemnih ulaganja širom svijeta potonula je tako na 1.230 milijardi dolara, što je 16 posto manje nego u prethodnoj godini, utvrdio je UNCTAD u redovnom godišnjem izvješću. Kao glavne razloge pada u UNCTAD-u izdvajaju krhkost svjetskog gospodarstva, neizvjesno političko okruženje za ulagače i povišene geopolitičke rizike, kao i pojedinačne krupne prodaje imovine. U ovoj godini očekuju ipak oporavak ulaganja, uz 11-postotni rast njihove vrijednosti, na 1.400 milijardi dolara. U 2016. trebala bi dodatno porasti, na 1.500 milijardi dolara, te na 1.700 milijardi u 2017.

Prošle je godine prema izračunima UNCTAD-a skupina zemalja u razvoju zabilježila najvišu razinu izravnih inozemnih ulaganja u povijesti, od 681 milijardu dolara, što je dva posto više nego u 2013. Ujedno su dodatno povećale vodstvo u odnosu na skupinu razvijenih zemalja, pokazuje izvješće. Kina je tako postala najveći primatelj inozemnih ulaganja u svijetu, a gospodarstva u razvoju ujedno čine polovinu od 10 zemalja s najvećim priljevom ulaganja u svijetu, ističu u UNCTAD-u. Unatoč oživljavanju aktivnosti prekograničnih spajanja i akvizicija, ulaganja u skupinu razvijenih gospodarstava potonula su pak prošle godine 28 posto, na 499 milijardi dolara, što u UNCTAD-u pripisuju ponajprije velikoj transakciji prodaje imovine u SAD-u.

Hrvatska je uvrštena u skupinu razvijenih zemalja a prema procjeni UNCTAD-a u 2014. je zabilježila 3,451 milijardu dolara izravnih inozemnih ulaganja. U 2013. njihova je vrijednost iznosila 955 milijuna dolara, pokazuje godišnje izvješće UNCTAD-a. Inače, prema ranije objavljenim podacima Hrvatske narodne banke, od ukupnih se izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku u 2014. godini oko 1,5 milijardi eura odnosilo na tzv. ‘kružna izravna ulaganja’, koja kao učinak imaju povećanje izravnih ulaganja u oba smjera, u Hrvatsku i inozemstvo. “Neto inozemna izravna ulaganja povećala su se u odnosu na 2013., no prije svega zbog rasta dobiti domaćih banaka u stranom vlasništvu, dok je priljev vlasničkih ulaganja, isključi li se utjecaj kružnoga izravnog ulaganja u 2014., bio slabiji nego godinu prije. Najviše ulaganja ostvareno je u ostalim poslovnim djelatnostima, poslovanju nekretninama te hotelima i restoranima”, naveli su iz hrvatske središnje banke u svom godišnjem izvješću za 2014. godinu objavljenom početkom lipnja ove godine.

Ulaganja u skupinu tranzicijskih gospodarstva prepolovljena su prošle godine na 48 milijardi dolara, zbog regionalnih sukoba, pada cijena nafte i međunarodnih sankcija koji su prigušili izglede za gospodarski rast i smanjili interes ulagača za regiju. Nižu razinu ulaganja u 2014. zabilježila je većina regionalnih skupina i inicijativa, pa je tako smanjen udio u globalim ulaganjima skupina zemalja koje pregovaraju o prijedlogu Transatlantskog partnerstva o trgovini i ulaganjima (TTIP) odnosno o Transpacifičkom partnerstvu (TPP). Izuzetak su Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) s 5-postotnim povećanjem ulaganja u 2014., na 133 milijarde dolara, te RCEP, savez 10 članica ASEAN-a i šest zemalja s kojima imaju sklopljene sporazume o slobodnoj trgovini (Australija, Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, i Novi Zeland), sa 4-postotnim rastom ulaganja, na 363 milijarde dolara.

Među sektorima u UNCTAD-u izdvajaju nastavljeni trend pomaka prema uslugama, zabilježen u proteklih 10 godina zahvaljujući sve izraženijoj liberalizaciji i poboljšanim mogućnostima trgovanja. U 2012. udio usluga u globalnim ulaganjima iznosio je 63 posto a udio industrije 26 posto, napominju u UNCTAD-u. Vrijednost prekograničnih spajanja i akvizicija u svijetu znatno se pak oporavila u 2014., na 399 milijardi dolara, pokazuje izvješće. Trendovi signaliziraju njihov rast u ovoj godini, kojem ipak prijeti niz ekonomskih i političkih rizika, uključujući neizvjesnost u eurozoni i moguće prelijevanje sukoba, upozoravaju u UNCTAD-u.

You may also like