Globalni kapacitet obnovljivih izvora porast će za 50 posto

Analiza IEA
Globalni kapacitet obnovljive energije u pet idućih godina trebao bi porasti za 50 posto zahvaljujući fotonaponskim (PV) solarnim panelima koji će se instalirati na kućama, zgradama i na industrijskim objektima, izvijestila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ukupni energetski kapaciteti koji se temelje na obnovljivim izvorima, do 2024. godine povećat će se za 1,2 teravata (TW) u odnosu na prošlogodišnjih 2,5 TW, što je ekvivalent trenutačnim ukupnim instaliranim kapacitetima električne energije u Sjedinjenim Državama.

Solarni PV paneli činit će gotovo 60 posto toga porasta, a vjetroelektrane na kopnu 25 posto, pokazuje godišnje izvješće IEA o globalnim obnovljivim izvorima energije. Predviđa se da će udio obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije porasti s aktualnih 26 posto na 30 posto u 2024. godini.

Pad cijena tehnologije i učinkovitije vladine politike pridonijeli su povećanju projekcija kada je posrijedi razvoj kapaciteta obnovljivih izvora energije u odnosu na prošlogodišnje izvješće, stoji u izvješću IEA.

“Obnovljivi izvori već sada su drugi najveći izvor električne energije u svijetu, no njihov razvoj potrebno je ubrzati ako želimo ostvariti dugoročne klimatske ciljeve, ako želimo poboljšati kvalitetu zraka i pristup energiji”, rekao je direktor IEA Fatih Birol. “S obzirom na to da troškovi i dalje padaju, sve je više razloga za većom primjenom fotonaponskih solarnih panela”, rekao je.

Troškovi proizvodnje električne energije iz PV solarnih sustava instaliranih na kućama, poslovnim zgradama i na industrijskim objektima već su pali ispod maloprodajnih cijena struje u većini zemalja.

Očekuje se da će se troškovi proizvodnje električne energije iz solarnih PV panela dodatno smanjiti za 15 do 35 posto do 2024. godine, što primjenu ove tehnologije čini još zanimljivijom, procijenili su stručnjaci IEA. No potrebne su reforme politika i tarifa u ovome području da bi se zajamčio održiv rast PV solarne energije te da bi se izbjegli poremećaji na tržištima, kao i povećanje cijena struje, stoji u izvješću.

You may also like

0 comments