Globalna pandemija srušila sve burze, pa i zagrebačku

Nema znakova oporavka
Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Dow Jones zaronio u područje ‘medvjeda’, jer se ulagači užurbano povlače iz rizičnih investicija nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju koronavirusa.

Nakon jučerašnjeg pada, Dow Jones zaronio je, po prvi put od financijske krize 2008.godine, u područje ‘medvjeda’, 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine. S&P 500 i Nasdaq indeks nalaze se, pak, oko 19 posto ispod svojih rekordnih razina, dosegnutih polovicom veljače.

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od gospodarskih šteta od širenja koronavirusa u svijetu. Ukupan broj slučajeva zaraze u svijetu premašio je 124.000 u 114 zemalja i područja, a umrlo je više od 4.500 osoba.

Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, što znači da se radi o globalnom širenju bolesti koje je teško kontrolirati. “WHO procjenjuje 24 sata na dan razinu epidemije i sada smo zabrinuti kako alarmantnom razinom širenja tako i intenzitetom te alarmantnim razinama nečinjenja”, kazao je ravnatelj WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

To je uznemirilo ulagače. „Zaraza se sve više širi i mislim da nitko u ovom trenutku ne zna stvarni opseg ovoga”, kaže Kim Forrest, direktorica u tvrtki Bokeh Capital Partner. Zbog toga ulagače nisu ohrabrile ni nove mjere vlasti u pojedinim zemljama usmjerene na ublažavanje gospodarskih posljedica širenja koronavirusa. Nakon američkog Feda i nekoliko drugih središnjih banaka u svijetu, jučer je i Bank of England (BoE) smanjila ključne kamate, za 0,50 postotnih bodova, na 0,25 posto.

Dan prije cijene dionica na Wall Streetu porasle su gotovo 5 posto jer je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je da će zatražiti od Kongresa paket poticajnih mjera, uključujući smanjenje poreza na dohodak, kako bi se suzbili rizici po gospodarstvo od širenja koronavirusa.No, čini se da Trump i Kongres ne mogu postići dogovor oko toga.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer oštro pale, a među najvećim je gubitnicima bio bankarski sektor, s padom od gotovo 6 posto. Najviše su jutros pale cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku za 8,6 posto, jer je ulagače zaprepastila jučer objavljena odluka predsjednika Trumpa o zabrani putovanja iz Europe u idućih 30 dana.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump privremeno zabranio sva putovanja iz Europe kako bi suzbio širenje koronavirusa, što bi moglo dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo. Ulagače je zaprepastila jučer objavljena odluka predsjednika Trumpa o zabrani svih putovanja iz Europe, osim iz Velike Britanije, u idućih 30 dana. Trump je jučer objavio i druge mjere usmjerene na suzbijanje širenja koronavirusa, no te mjere nisu ono što su ulagači očekivali.

Nakon američkog Feda i nekoliko drugih središnjih banaka u svijetu, jučer je i Bank of England (BoE) smanjila ključne kamate, za 0,50 postotnih bodova, na 0,25 posto. Premda se očekuju i nove fiskalne i poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima, analitičari nisu sigurni mogu li te mjere brzo preokrenuti negativne trendove u gospodarstvima. Na valutnim je tržištima, pak, američki dolar ojačao, premda se očekuje da će Fed idućega tjedna ponovno oštro smanjiti ključne kamatne stope.

Danas se održava redovna sjednica čelnika Europske središnje banke, a analitičari očekuju da će ključne kamate biti dodatno smanjene, premda se već kreću duboko u negativnom području. Od ECB-a se očekuju i druge mjere, među ostalim jeftini krediti bankama kako bi ove mogle kreditirati mala i srednje velika poduzeća.

A cijene nafte prate pad burzovnih indeksa. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela potonula 4,1 posto, na 34,32 dolara, a na američkom tržištu 3,8 posto, na 31,72 dolara.

Na Zagrebačkoj bi burzi u četvrtak Crobex indeksi, koji su jučer zaronili na najniže razine u četiri godine, mogli dodatno pasti jer su svjetske burze pod snažnim pritiskom zbog odluke Washingtona da se privremeno zabrane putovanja iz Europe u SAD. Od pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih troje očekuje danas pad, a dvoje stagnaciju Crobexa.

Kako je to bio već drugi veliki pad u posljednja tri dana, indeksi su od početka tjedna na gubitku 12,5 posto, pri čemu je izbrisano gotovo 10 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 37,7 milijuna kuna. Najveći promet, 8,3 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena pala 7,7 posto, na 24 kune.

Pale su i cijene drugih dionica u turističkom sektoru, pa je jučer Crobexturist jučer potonuo 6,5 posto. Taj je sektor, kažu analitičari, pod pritiskom zbog zabrinutosti oko toga kakav će utjecaj koronavirus imati na turističku predsezonu, pa i na samu sezonu.

Slijedila je dionica HT-a s prometom od 5 milijuna kuna i padom cijene za 2,99 posto, na 162 kune. Dionicom Atlantica ostvareno je, pak, 3,79 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 1,8 posto, na 1.090 kuna. I većina drugih izdanja jučer je zabilježila pad cijene. Od ukupno 56 dionica kojima se trgovalo, njih 45 zabilježilo je pad cijene.

Najveći pad među likvidnijim izdanjima zabilježila je dionica Petrokemije, čija je cijena potonula 19 posto, na 49,8 kuna. Znatne gubitke pretrpjele su i dionice FTB Turizma, za 13,3 posto, na 1.370 kuna te Arena Hospitality grupe, za 12 posto, na 262 kune.

You may also like

0 comments