Globalna inflacija umjerena, zabrinjava Kina

Globalna inflacija blaža je nego se očekivalo, uglavnom zbog skromnih predviđanja gospodarskog rasta, što znači da će središnje banke zadržati kamatne stope niskima, a možda će ih i dodatno sniziti. U svijetu inflaciju ne potiče rast potrošačkih cijena, nego cijena imovine, posebno dionica, a u mnogim zemljama ponovni rast cijena nekretnina, piše Reuters.

Zanimljivo je da analitičare ne zabrinjava Grčka nego Kina. Prošlotjedna panika kineskih vlasti koje su uvodile brojne mjere nakon snažnog pada burzovnih indeksa ukazuje na usporavajuće gospodarstvo s inflacijom od samo 1,4 posto.

Prognoza inflacije za SAD ostaje niska, unatoč snažno padu nezaposlenosti, no bez naznake rasta plaća. U eurozoni, koja je izbjegla deflaciju – dijelom i zbog otkupa obveznica od strane središnje banke (ECB) – inflacija je i dalje opasno blizu nule. Stopa inflacije za lipanj bit će objavljena ovog tjedna i predviđa se da će na godišnjoj razini iznositi 0,2 posto, daleko ispod željenih 2 posto. ECB predviđa prosječnu inflaciju od 1,5 posto iduće godine i rast na 1,8 posto u 2017.

Britanija, koja je tradicionalno imala višu inflaciju od zemalja eurozone, u lipnju je prema očekivanjima imala inflaciju od 0,1 posto, a Bank of England predviđa da će se stopa inflacije do 2017. popeti na 2 posto.

You may also like

0 comments