Glencore žrtva kraha na burzama, dionica pala 30 posto

Cijena dionice Glencorea strmoglavile su se u ponedjeljak za gotovo 30 posto, zaronivši na rekordno nisku razinu, uslijed zabrinutosti da ta kompanija za trgovanje sirovinama nije dovoljno smanjila dug kako bi izdržala dulje razdoblje pada cijena metala u svijetu.

Tržišna vrijednost te švicarske kompanije smanjena je tako u jednom danu za oko 3,5 milijardi funti (5,33 milijarde dolara). Ponuda dionica vrijedna 10 milijardi dolara 2011. godine učinila je menadžere te kompanije milijarderima, ali je ostavila i dugove, što predstavlja problem dok cijene sirovina padaju.

Izvršni direktor Ivan Glasenberg pokleknuo je ovog mjeseca pod pritiskom dioničara i pristao smanjiti dug budući da raste zabrinutost da tvrtka nije sposobna zaštititi svoj kreditni rejting. Radi smanjenja duga od 30 milijardi dolara i zaštite rejtinga Glencore je najavio, među ostalim, da će obustaviti isplatu dividende, prodati imovinu i prikupiti kapital. Oštar pad cijene dionice te kompanije dogodio se nakon objave bilješke analitičara investicijske banke Investec, koji su izrazili sumnju u vrijednost Glencorea ne oporave li se cijene metala. U bilješci ukazuju na visoku razinu duga i potrebu za dubljim restrukturiranjem. “Ako glavnina cijena roba ostane na sadašnjim razinama, naša analiza naslućuje da bi, u nedostatku značajnog restrukturiranja, gotovo sva kapitalna vrijednost Glencorea i Anglo Americana mogla ispariti”, napisali su analitičari.

Glencore, koji je izlistan na burzi u Londonu, već je prikupio 2,5 milijardi dolara kroz plasman dionica u sklopu šireg plana smanjenja neto duga. Direktori i zaposlenici Glencorea upisali su 22 posto novih dionica u sklopu pokušaja rukovoditelja kompanije da ojačaju povjerenje tržišta u poslovanje tvrtke i zadrže postotne udjele u vlasništvu.

Potonuće cijene dionice Glencorea započelo je u kolovozu, kada je kompanija snizila procjenu svoje zarade od trgovanja, dijela poslovanja koji bi trebao pomoći ublažiti negativni utjecaj pada cijena roba. Tome su doprinijeli i slabi gospodarski izgledi vodećeg potrošača sirovina Kine te niže cijene bakra – od kojeg Glencore najviše zarađuje. Glencoreov plan smanjenja neto duga za trećinu do kraja 2016., međutim, nije uspio potaknuti povjerenje tržišta u tvrtku. Nakon što je najavio taj plan, agencija Moody’s potvrdila je Baa2 kreditni rejting tvrtke, ali je promijenila izglede sa stabilnih u negativne zbog “produljenog teškog tržišnog okruženja koje bi moglo uzrokovati sporiji oporavak financijskog profila Glencorea”.Agencija S&P potvrdila je Glencoreov BBB rejting i zadržala negativnu prognozu, također se pozivajući na zabrinutost zbog usporavanja gospodarskog rasta u Kini i pada cijene bakra.

You may also like