Home Energetika Glavnina opreme ugrađena u bioelektranu u Sisku

Glavnina opreme ugrađena u bioelektranu u Sisku

by Agencije

Završena je ugradnja glavne opreme u prve dvije kogeneracijske bioelektrane-toplane (BE-TO) na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju Hrvatske elektroprivrede (HEP), izvijestili su u četvrtak iz HEP-a.

Na gradilištu BE-TO Sisak završena je ugradnja turbine i generatora buduće bioelektrane, dok su na gradilištu BE-TO Osijek, nakon srpanjske ugradnje turbine i generatora, u tijeku elektro i izolaterski radovi, te radovi na povezivanju opreme. Isto će uskoro započeti i u Sisku.

Završetak radova i početak pokusnog rada novih elektrana očekuje se početkom 2017. godine, dok se ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja očekuje u proljeće sljedeće godine.

Buduće bioelektrane-toplane u Sisku i Osijeku, ukupno vrijedne više od 35 milijuna eura, bit će ujedno i prve elektrane ovog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Nove elektrane BE-TO Sisak i BE-TO Osijek gradi konzorcij izvođača, predvođen Đuro Đaković Holdingom i nizozemskom tvrtkom HoSt B.V.

BE-TO Sisak, snage 3 MW električnih i 10 MW toplinskih, godišnje će proizvoditi oko 19.300 MWh električne energije i oko 63.900 MWh toplinske energije. U sklopu investicije gradi se i toplinska stanica te vrelovod do naselja Brzaj i Caprag. Vrijednost investicije iznosi 18,95 milijuna eura.

Nova elektrana na biomasu BE-TO Osijek, snage 3 MW električnih i 10 MW toplinskih, godišnje će proizvoditi 18.300 MWh električne energije te oko 65.800 MWh toplinske energije za centralizirani toplinski sustav. Vrijednost investicije BE-TO Osijek iznosi 16,25 milijuna eura.

U priopćenju HEP-a ističe se i kako će obje elektrane za rad koristiti šumsku biomasu, čiju je nabavu HEP osigurao potpisivanjem dugogodišnjih ugovora o dobavi drvne sječke. Proizvedena električna energija isporučivati će se u elektroenergetski sustav, a izgradnjom novih HEP-ovih bioelektrana-toplana osigurat će se i pouzdani izvori tehnološke pare za industrijske proizvođače u Osijeku, kao i toplinske energije za centralizirane toplinske sustave Osijeka i Siska.

Izgradnja prvih BE-TO elektrana u Osijeku i Sisku dio je HEP-ove dugoročne strategije dodatnog povećanja udjela obnovljivih izvora energije u postojećem proizvodnom portfelju, kaže se u priopćenju.

Related Posts