Home Geopolitika Glavni tajnik NATO-a ide u posjet Ukrajini

Glavni tajnik NATO-a ide u posjet Ukrajini

by Agencije

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ovog će mjeseca prvi put posjetiti Ukrajinu, najavio je u ponedjeljak ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin, odbacivši sumnje da bi taj posjet mogao predstavljati provokaciju Rusiji koja podupire proruske pobunjenike na istoku Ukrajine.

Klimkin je nakon susreta sa Stoltenbergom u ponedjeljak izjavio da će posjet, koji ima simboličnu vrijednost zbog pokušaja Ukrajine da se približi Zapadu, unaprijediti NATO-ov ugled u Ukrajini i proširiti tehničku suradnju. Klimkin je odbacio sumnje da bi Stoltenbergov posjet mogao pogoršati odnose s Rusijom koja pokušava zadržati Ukrajinu u svojoj sferi utjecaja i žestoko se protivi pristupanju Ukrajine NATO-u.

Posjet ne može biti protumačen kao provokacija, rekao je Klimkin. I Ukrajina i NATO tvrde da postoje jasni dokazi da Rusija šalje vojnike i oružje pobunjenicima na istoku Ukrajine, dok Rusija kaže kako im ne šalje nikakvu potporu osim političke. Očekuje se da će Stoltenberg označiti početak zajedničkih vježbi civilne zaštite NATO-a i Ukrajine, dok se približava rok ispunjenja mirovnog sporazuma koji nije spriječio povremene borbe na istoku Ukrajine.

Ukrajina je 2010. propustila podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u kako bi zadovoljila Moskvu, ali sad pokazuje želju za članstvom jer u tome vidi jedini način zaštite svoga teritorija. NATO nije komentirao najavu Stoltenbergova putovanja. Uobičajeno je da NATO iz sigurnosnih razloga ne komentira pojedinosti sličnih putovanja. Prema Klimkinovim riječima, posjet će označiti početak projekata suradnje koji se tiču snaga za posebne namjene, potpore ukrajinskoj mornarici i razminiranja.

Related Posts