Glavaš: Skidanje imuniteta stvar je tehničke prirode

Saborski zastupnik HDSSB-a, Branimir Glavaš, u ponedjeljak je u Osijeku istaknuo kako zahtjev Državnog odvjetništva (DORH) za skidanjem njegovog saborskog imuniteta “nije ništa novo, epohalno, izvanredno, nego tek obična stvar tehničke prirode”.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u srijedu će odlučiti o zahtjevu DORH-a da se Glavašu ukine zastupnički imunitet radi vođenja postupka pred Vrhovnim sudom na temelju odluke kojom mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu za ratni zločin u slučajevima ‘selotjep’ i ‘garaža’.

“U siječnju prošle godine Ustavni sud je ukinuo drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda i naložio Vrhovnom sudu da moj predmet ponovno razmatra i donese konačnu odluku. Kako sam u međuvremenu ponovo osvojio mandat u Saboru, koji sa sobom nosi i zastupnički imunitet, zahtjev za ukidanjem mog saborskog imuniteta je u skladu sa Zakonom. Tako će se stvoriti pretpostavke da Vrhovni sud može nastaviti raditi na mom predmetu te donijeti konačnu drugostupanjsku odluku koja može biti potvrda izrečene zatvorske kazne, njezino smanjivanje ili ukidanje i vraćanje na ponovni postupak pred Županijski sud“, kazao je Glavaš.

Ustavni sud ukinuo je presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Glavaša na osam godina zatvora i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak protiv Glavaša te da preispita jesu li u postupku povrijeđene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

You may also like

0 comments