Glavaš: Planet je potrebno dekarbonizirati, ali nikako tako da završi u srednjem vijeku

EnergyPress TV
O budućnosti proizvodnje ugljikovodika i okretanju fokusa naše najveće energetske kompanije u EnergyPressu smo razgovarali s Hrvojem Glavašom, direktorom Sektora za strateško poslovanje i javne poslove u INA-i.

Napomenuo je kako je teško očekivati kako će Hrvatska postati neovisna o uvozu ugljikovodika, ali kako je potrebno saznati što imamo. U tom smislu se može očekivati rast proizvodnje plina i smanjenje ovisnosti o jednom izvoru.

Novo raspisivanje natječaja za istraživanje i eksploataciju gdje je u posao ušla INA-a i još jedna energetska kompanija iz Hrvatske ocijenio je dobrim te izrazio nadu kako će to dovesti do renesanse industrije upstreama u našoj zemlji, koja je gotovo jedno desetljeće bila zanemarena, najviše zbog želje države za liberalizacijom te industrije.

Istraživanje ugljikovodika može uroditi razvojem jednog obnovljivog izvora energije, kaže Glavaš, posebno apostrofirajući geotermalnu energiju, koja je u Hrvatskoj iznimno kvalitetna. No, Hrvatska je temeljito deindustrijalizirana zemlja, a za geotermale je potrebna velika potrošnja, naglasio je Glavaš.

Ponovio je ono što su predstavnici INA-e naglasili na konferenciji Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa u Šibeniku, a to je postupno pomicanje fokusa INA-e na obnovljive izvore energije, u svjetlu klimatskih izazova. Pri kraju je velika solarna elektrana, koja ako se pokaže isplativom, kompanija će dalje razvijati taj posao.

Naglasio je kako INA u to ide vrlo oprezno jer, zbog odgovornosti prema dioničarima, kompanija više sebe ne može dovesti u situaciju preinvesticije, nego mora poslovati održivo. Zato je krenula u istraživanje vodika, za koji postoji prostor u prometu i industriji, međutim, i ovdje, kako kaže Glavaš, veću proizvodnju valja očekivati tek kada se stvori interes tj. potražnja.

Zanimljiv je i projekt biorafinerije, za koji sada postoji potrebna regulativa, a testovi na miskantusa, potrebitu biljku, pokazali su se pozitivnima. Zato INA razvija projekt, no ovdje postoje i pravna pitanja glede zemlje gdje će se proizvoditi miskantus. Kako bilo, kaže Glavaš, taj bi projekt mogao značiti i revitalizaciju dijela hrvatske poljoprivrede.

Zaključio je kako je planetu potrebno dekarbonizirati, no nikako onako kako najavljuju radikali. Potrebno je stvoriti interes za niskougljičnom energijom te razviti tehnologiju, kako planet ne bi završio u srednjem vijeku napuštajući ugljikovodike.

Pogeldajte video: 

You may also like