Glasovanje o španjolskom premijeru 2. ožujka

Socijalist Pedro Sánchez (43) postat će novi španjolski premijer ako 2.ožujka dobije podršku parlamenta kojim dominiraju četiri stranke koje se mjesec i pol dana nakon izbora ne mogu dogovoriti oko formiranja nove vlade. Datum parlamentarnog glasovanja objavio je u ponedjeljak predsjednik parlamenta Patxi López, Sánchezov stranački kolega iz Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE).

Nakon vrlo tijesnih izbora u prosincu, Sanchez vodi pregovore kako bi sastavio održivu lijevu vladu, no za sada bez nekog velikog napretka. Jedan od uzroka je neslaganje oko mogućeg referenduma o nezavisnosti Katalonije koje priječi pregovore s njegovim potencijalno najsnažnijim partnerom, pokretu Podemos koji se protivi strogim mjerama štednje

Stranka lijevog centra PSOE, koja je na izborima osvojila 90 od 350 mjesta u parlamentu, dobila je mogućnost sastavljanja vlade nakon što Narodna stranka desnog centra s osvojena 123 mjesta nije uspjela pridobiti ostale stranke u stjecanju natpolovične većine od 176 zastupnika. Pedro Sánchez sada ima petnaest dana za stvaranje koalicije koja bi ga lansirala na premijersko mjesto. No dvije nove stranke s kojima pregovara, lijevi Podemos i stranka centra Građani, u ponedjeljak su ponovile kako zbog međusobne različitosti ne žele biti dijelom iste koalicije.

Vođa Podemosa Pablo Iglesias želi koaliciju s PSOE-om i Ujedinjenom ljevicom koje bi za dovoljan broj mjesta u parlamentu morale imati podršku separatističkih stranaka pokrajina Katalonije i Baskije. Iglesias je ponovio kako je neophodno dopustiti Kataloncima održavanje referenduma o nezavisnosti no iz PSOE-a je poručeno kako to ne dolazi u obzir. Ne dobije li Sánchez apsolutnu podršku parlamenta 2.ožujka, a onda niti dva dana poslije potporu jednostavne većine u parlamentu, automatski će početi rok od dva mjeseca u kojem Španjolska mora dobiti vladu. Protekne li taj rok Španjolci će ponovno na birališta.

Oko 58,3 posto građana te mediteranske zemlje smatra da se stranke neće uspjeti dogovoriti te da će biti održani novi izbori, pokazuje anketa kuće za istraživanje tržišta GAD3 objavljena u nedjelju u konzervativnim dnevnim novinama ABC. Španjolskom se u posljednjih 35 godina na vlasti mijenjaju PSOE i Narodna stranka. To dvostranačje obilježeno posljednjih godina gospodarskom krizom i korupcijskim skandalima narušili su krajem prosinca Podemos i Građani osvojivši zajedno 139 od 350 mjesta u parlamentu.

Tehnički premijer i predsjednik Narodne stranke, Mariano Rajoy, došao je na vlast 2011. godine, a njegov prijedlog o stvaranju velike koalicije između Narodne stranke, PSOE-a i Građana odbio je Pedro Sánchez.

You may also like

0 comments