Home Politika Glasovanje o opozivu brazilske predsjednice očekuje se u četvrtak

Glasovanje o opozivu brazilske predsjednice očekuje se u četvrtak

by admin

Postupak opoziva predsjednice Dilme Rousseff bit će “dug i traumatičan”, rekao je predsjednik brazilskog Senata koji je u srijedu počeo plenarnu sjednicu na tu temu, a konačno glasanje očekuje se u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

“Postupak opoziva (…) dug je i traumatičan i rezultati se ne mogu očekivati odmah”, rekao je predsjednik Senata Renan Calheiros, javlja agencija AFP. Senatori će glasati na plenarnoj sjednici o otvaranju formalnog postupka opoziva, što se očekuje u ranim jutarnjim satima u četvrtak po srednjoeuropskom vremenu, piše Reuters.

Od njih ukupno 81 pedesetak je najavilo da će glasati za opoziv što je znatno više od potrebne obične većine od 41 glasa. Ako izglasaju opoziv nepopularne 68-godišnjice predsjednice koja odrađuje drugi mandat, Rousseff će biti suspendirana do šest mjeseci tijekom suđenja, čime će završiti 13 godina vladavine ljevičarske Radničke stranke u najsnažnijem gospodarstvu Latinske Amerike.

Rousseff se srčano borila protiv opoziva, a njezin posljednji pokušaj da ostane na dužnosti bila je žalba vrhovnom sudu u utorak. Ona osuđuje postupak nazivajući ga institucionalnim “državnim udarom” i tvrdi da je opoziv nezakonit te da će se nesmiljeno boriti do posljednjeg trenutka. “Neću dati ostavku, to mi nikada nije palo na pamet”, rekla je u utorak.

Bude li Rousseff suspendirana, vlast će preuzeti potpredsjednik Michel Temer te se očekuje da će prva žena na čelu Brazila napustiti predsjedničku palaču u četvrtak.

Postupak opoziva Dilme Rousseff pokrenut je nakon optužbi da je prikrivala razmjere proračunskog deficita kako bi si osigurala reizbor 2014. godine. Ostvari li se opoziv, protiv Rousseff će se pokrenuti i postupak zbog zamagljivanja financijskog stanja u državi.

Politička kriza u zemlji paralizirala je vladu koja pokušava izaći iz najgore recesije u nekoliko desetljeća. K tomu se strahuje da bi napeta politička situacija mogla izazvati nasilne prosvjede.

U srijedu su prosvjednici protiv predsjedničina opoziva blokirali ceste zapaljenim gumama oko Sao Paola, prijestolnice Brazilije i drugih gradova, što je zaustavilo promet i izazvalo sukobe s policijom. Radnička stranka Dilme Rousseff i sindikati pozvali su na opći štrajk.

Savezni vrhovni sud Brazila je u srijedu odbacio žalbu na proceduru opoziva predsjednice Dilme Rousseff o kojoj se Senat treba izjasniti krajem dana.

Sudac vrhovnog suda Teori Zavascki je odbacio traženje obustave procesa, rekao je glasnogovornik suda. Ta žalba je bila posljednja šansa za predsjednicu koja želi blokirati parlamentarnu proceduru koju je 17. travnja potvrdio Zastupnički dom velikom većinom od 367 prema 146 glasova.

U srijedu bi Senat trebao glasovati o pokretanju procesa protiv Rousseff nakon optužbi da je prikrivala razmjere proračunskog deficita kako bi si osigurala reizbor 2014.

Bude li Rousseff maknuta s vlasti, kao što predviđaju brazilski mediji, njezin zamjenik Michel Temer (75), će zauzeti njezino mjesto i postaviti novu prijelaznu vladu. Bivši saveznik postao je protivnik kada je njegova stranka PMDB napustila vladinu koaliciju kojom dominira Radnička stranka (PT) Dilme Rousseff i njezin prethodnik Luiz Inacio da Silva (2003-2010).

Related Posts