Glas protiv antisemitizma

Komentar – Nakon napada na sinagogu u Kopenhagenu, na trgovinu košer hranom u Parizu i na židovska groblja, mi se moramo jedinstveno i odlučno suprotstaviti antisemitizmu.

Islamistički teror širi strah Europom. Najprije Francuska, a onda Danska u ovoj godini – i svi se pitaju gdje će teroristi izvesti sljedeći napad. U to da će ponovo napasti, više nitko ne sumnja. Ipak strah od opasnosti, od terora nije uništio politički razum, a niti ga je potisnuo. Europa pokazuje odlučnost da neće pasti na koljena i da neće odustati od vlastitih vrijednosti. Europa se želi čvrsto držati ideala i stvarnosti otvorenog, liberalnog društva koje odlučno brani pravo na slobodu mišljenja – protiv samozvanih proroka jednog u sebe zatvorenog sustava božje države. Teror je usmjeren protiv svih nas. No, on je na poseban način usmjeren protiv Židova u Europi. On je ciljano u siječnju bio usmjeren protiv Židova u pariškoj trgovini, u kojoj se prodaju košer životne namirnice, on je u Kopenhagenu ciljao na Židove u sinagogi. On na sramotan način pogađa i židovska groblja, koja u cijeloj Europi – a posebice već godinama u Francuskoj – stalno bivaju oskrnavljena. To se dogodilo i proteklog vikenda. I baš zato što brojni sliježući ramenima prelaze preko ovih manjih vijesti važno je naglasiti: ovdje se oskvrnjuje mir umrlih, ovdje se vrijeđa osjećaje obitelji, rodbine, prijatelja. Ovdje se oskvrnjuje uspomene, a to je odvratno. Bez obzira da li su počinitelji desničari ili islamisti. Vrijeme je da se Europa prisjeti toga da nema samo židovsko naslijeđe, već i židovsku sadašnjost. Dio židovske povijesti je, osim velikih ličnosti europskog duhovnog života poput Alberta Einsteina ili Mosesa Mendelsona, i ubilački antisemitizam koji je Stari kontinent obilježavao tisuću godina. U Engleskoj kao i u Francuskoj u vrijeme Križarskih ratova, u Španjolskoj, gdje se 1492. godine dogodilo prvo protjerivanje Židova, do holokausta nad europskim Židovima od strane Nijemaca.

Povijest Židova u Europi je historija protjerivanja, diskriminacije, društvenog prezira, ubojstava. Zbog toga Europljani danas moraju stati na stranu Židova ukoliko ne žele da bude nastavljeno njihovo iseljavanje s ovog kontinenta. Još uvijek se godišnje iz Europe u Izrael iseli samo 30.000 od oko dva milijuna koliko ih živi u Europi, ali neprimjetno ih mnogo više napušta Europu kako bi emigrirali u Kanadu ili SAD. To je signal upozorenja. Europa ostaje razumna – i prema islamističkom teroru. Zakoni se gotovo ne mijenjaju. Europa ne pada se u histeriju. Strah od nevidljive opasnosti ne paralizira društvo. Za sada. Ali Europa i Europljani moraju s više angažmana voditi borbu protiv mržnje prema Židovima. Oni Židovima u svojim zemljama i društvima moraju dati osjećaj da se podrazumijeva da su na njihovoj strani. Ionako je već sada skandal, na koji se čini da smo se već odavno navikli, da židovski vrtići, škole i sinagoge moraju biti pod policijskom zaštitom. U političkom smislu je više nego opasano da se iza takozvane kritike prema Izraelu (kao u slučaju rata u Gazi) često ne skriva ništa drugo nego demonstrativni antisemitizam. Ali Europa, svaki Europljanin mora odlučno stati protiv mržnje prema Židovima koja se širi. Ne samo na demonstracijama i manifestacijama, već i u svakodnevnici. ” I ne ustaj na krv bližnjega svojega”, stoji u Svetom pismu. Mi ne bismo trebali šutjeti, već glasno ustati protiv toga.

You may also like