Gjenero: Ovo je bio pokušaj SDP-a za prednost u pregovorima

Sabor se nije uspio konstituirati u prvom pokušaju budući da je zastupnik Mosta nezavisnih lista Robert Podolnjak odbio kandidaturu za predsjednika Sabora zbog toga što MOST inzistira na konsenzusu dvije velike stranke.

Politički analitičar Davor Gjenero  Podolnjakovu odluku opisao je vrlo pristojnom i korektnom. Štoviše, nazvao ga je ozbiljnim demokratskim i obrazovani političarom koji se ponio gentlemanski odrekavši se časti koja proizlazi iz predsjedništva Sabora. Gjenero je naglasio kako u ovoj situaciji Podolnjak nije pokušao prevariti, za razliku od – koalicije Hrvatska raste. ”Onaj tko je pokušao prevariti je koalicija Hrvatska raste koja je mimo temeljnih parlamentarnih običaja pokušala imenovati predsjednika Sabora i postići prednost u pregovorima, jer bi u ovakvom aranžmanu predsjednikom Sabora postao netko koga su oni kandidirali za tu poziciju”, istaknuo je Gjenero.

 

Međutim, politički analitičar smatra kako je u ovom povijesnoj situaciji za Sabor važno upozoriti na ono što su danas pokušali reći HDZ-ovi zastupnici Davorin Mlakar i Ivan Šuker ali im, dodao je, nije bilo omogućeno. ”To je da se ova sjednica Sabora održavala mimo dobrih parlamentarnih običaja da se pred konstituirajuću sjednicu Sabora postiže konsenzus o njezinom tijeku među vođama parlamentarnih frakcija. Priča da klubovi nisu konstituirani je smiješna priča. Grosso modo, parlamentarni klubovi u ovakvoj situaciji postojanja tri bloka itekako postoje. Njih je trebalo uvažiti. U pravu su kada govore i o zbrci poslovnika koji kaže da, protivno dosadašnjim običajima, Sabor postoji nakon što je raspušten do konstituiranja novog Sabora. Očito da je taj manevar bio važan kako bi SDP svome partijskom vojniku omogućio da vodi sjednicu Sabora do konstituiranja. Ako je netko negativan junak ove sjednice to je čovjek koji je utjecajem okolnosti naknadno postao predsjednik Sabora, a to je politički drugoligaš Josip Leko”, rekao je Gjenero.

Politički analitičar istaknuo je kako je očito da Predsjednica RH računa na ponavljanje izbora. ”Grabar-Kitarović u ovoj situaciji je temelj stabilnosti države i ona brine o tome da ne dođe do raspadanja političkih institucija. Ona je za ponedjeljak zakazala drugi krug konzultacija. Vidjet ćemo hoće li biti bliže imenovanju mandatara, hoće li MOST ostati u drugom i eventualnom trećem krugu konzultacija na dosadašnjim pozicijama, hoće li se MOST odlučiti na to da njegovi zastupnici glasuju prema vlastitoj političkoj volji bez dogovora unutar stranke”, rekao je Gjenero.

Gjenero je u slučaju ponavljana izbora upozorio na još jednu važnu činjenicu. ”Prošle parlamentarne izbore HDZ je financiran iz donacija, a SDP iz kredita koji je namjeravao otplatiti glavarinama. Tu je bitna prednost HDZ-a, jer su još kreditno sposobni ili sposobni provesti akciju prikupljana novca donacijama. SDP nema kreditnu sposobnost za otplaćivanje kredita glavarinama”, zaključio je Gjenero.

You may also like