Gjenero: Ministar Krstićević svoj mandat doživljava kao poziv

Ministar Krstičević, slažu se gotovo svi analitičari, posvetio se vraćanju ugleda i digniteta Hrvatske vojske i hrvatskih vojnika, ali nije zanemario ni njihovu opremljenost. Nabava vojnih zrakoplova F-16 iz Izraela točka je na i njegova dosadašnjeg mandata, koja nadmašuje sam vojni kontekst nabave i treba ju promatrati u daleko širem političkom i geopolitičkom kontekstu.
“Ministar Damir Krstičević nije dobar ministar, on je izvrstan ministar, a ta se izvrsnost iskazuje u različitim aspektima ministrova rada. Ne možemo reći da je Krstičević taj koji je preokrenuo trend proračunskog zapostavljanja vojske, samo zato što je to bilo napravljeno u mandatu njegova prethodnika Josipa Buljevića, ali Krstičević je osnažio taj preokret. Nacionalna ili domovinska sigurnost više nisu na začelju, kad se planira državni proračun, a Ministarstvo je s povećanim budžetom započelo vrlo ambicioznu reformu oružanih snaga”, izjavio je za portal Direktno politički analitičar Davor Gjenero
.

“Kad ste članica NATO saveza, onda ministar obrane preuzima i neke tradicionalne funkcije ministra vanjskih poslova, ali i ministra gospodarstva. Davor Božinović bio je prvi naš ministar obrane koji je počeo ozbiljno raditi na povezivanju oružanih snaga s domaćom industrijom i tako pomagati domaćoj, ne samo industriji naoružanja, proboj prema NATO tenderima. U tome su Krstičević i njegovi suradnici izrazito uspješni. Da nije napravio ništa drugo osim strateškog partnerstva s Izraelom, Krstičevića bismo mogli smatrati uspješnim na međunarodnom, vojno-diplomatskom parteru. Znamo, međutim, da je u njegovu mandatu znatno ojačan rejting Hrvatske u odnosima s SAD.

U ustavno-pravnom smislu, položaj ministra obrane posebno je osjetljiv, jer on je istovremeno član vladinog kabineta, ali odgovoran i Predsjedniku (Predsjednici) Republike. I u tom aspektu Krstičević se pokazao odličnim ministrom, tako da nije uočen niti jedan strukturni problem u odnosima Predsjednice i Vlade, kad je riječ o domovinskoj sigurnosti, Oružanim snagama ili Ministarstvu obrane”, naglašava Gjenero.

“Svoj politički karakter Krstičević je najbolje pokazao lani, kad je nakon primjedaba na djelovanje vojske, koje nisu bile opravdane, odlučno stavio na stol svoju ostavku. Pokazao je kako brani svoje suradnike i da ne dozvoljava njihovu neopravdanu kritiku. Jasno je kako je Krstičević jedan od onih političara koji svoj mandat doživljavaju kao poziv. Zato je i mogao tako dobro odabrati suradnike, jer ih nije birao prema kriterijima koji nemaju veze sa strukom, zato tako čvrsto štiti njihov rad, zato je spreman povući se kad nema potporu, prije svega proračunsku, za ono što želi napraviti u sektoru domovinske sigurnosti”, zaključio je Gjenero za Direktno.hr.

You may also like