Gerhard Schroeder ponovno na čelu uprave Rosnefta

Priopćenje 
Upravni odbor ruske naftne kompanije Rosnefta ponovo je za predsjednika izabrao bivšeg kancelara Njemačke i šefa odbora dioničara projektne tvrtke Nord Stream Gerharda Schrödera, izvijestio je Rosneft u ponedjeljak.

“Na godišnjoj skupštini dioničara održan je prvi sastanak Upravnog odbora Rosnefta, na kojemu je Gerhard Schröder izabran za predsjednika”, kaže se u priopćenju objavljenom na Rosneftovom web stranicama.

Schröder je član i predsjednik Upravnog odbora Rosnefta od 2017. godine, ali nije Rosneftov dioničar. Na skupštini su izabrana i druga rukovodeća tijela koja će voditi kompaniju u idućem razdoblju, dodaje se u priopćenju.

Rosneft je lider ruske naftne industrije i najveća javna naftno-plinska korporacija na svijetu. Tvrtka je uvrštena na popis strateških poduzeća u Rusiji. Glavni dioničar (40,4 posto udjela) je Rosneftgsaz, koji je u stopostotnom državnom vlasništvu, 19,75 posto udjela propada BP-u, 18,93 posto u vlasništvu je QH Oil Investmentsa itd.

Najveći ruski proizvođač nafte Rosnjeft neće mijenjati svoju politiku isplate dividendi iako država smanjuje svoj udjel na manje od 50 posto. Naime, ruski div isplaćuje polovinu svog neto profita dioničarima, prenosi Reuters.

Rosnjeft planira da nastavi razvoj svojih morskih nalazišta u Rusiji, ali ne planira započinjati nikakve morske projekte dok se cijene nafte ne oporave, objavila je kompanija Reutersu. Državna holding kompanija Rosnjeftgaz odrekla se svog kontrolnog udjela u Rosnjeftu nakon što je Rosnjeft napustio poslovanje u Venecueli.

You may also like

0 comments