Geotermalana elektrana na turski kapital

Zagreb – Predsjednik Upravnog odbora turske kompanije MB Holding Muharrem Balat izjavio je da će ova tvrtka graditi prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj i to snage deset megavata.
Balat, koji predsjedava i Međunarodnom geotermalnom energetskom unijom, u razgovoru za Anadoliju je kazao kako planira da elektrana u Hrvatskoj počne s radom 2017. godine. Riječ je o projektu vrijednom 30 milijuna eura. Dodao je kako se ova tvrtka u posljednjem razdoblju fokusirala na geotermalnu energiju te da radi na takvim projektima, kako u Turskoj tako i izvan nje.

Balat je naglasio kako je za projekte u geotermalnoj energiji potrebna specijalna mehanizacija te da je za njezinu narudžbu, odnosno kupovinu, potreban duži period. “Naprije moramo izmjeriti protok i toplinu vode i na osnovu toga ćemo naručiti strojeve. S ovim projektom ćemo početi u ožujku iduće godine. Elektrana u Hrvatskoj će nas koštati oko 30 milijuna eura”, rekao je Balat.

Dodao je da će elektrana u Hrvatskoj imati snagu deset megavata. Prema njegovim riječima, ova kompanija svoje uspjehe koje je postigla u Turskoj želi prenijeti i u Hrvatsku.