George se uključio u kampanju Jeba Busha

Bivši predsjednik George W. Bush pridružio se republikanskoj predsjedničkoj kampanji svoga brata Jeba Busha u Južnoj Karolini u ponedjeljak potvrđujući vrijednosti njegova karaktera i pozivajući birače da ne nasjednu na retoriku Donalda Trumpa.

Pojava starijeg Busha u kampanji mogla bi pomoći Jebu Bushu s republikancima u Južnoj Karolini koji na bivšeg predsjednika gledaju s visokim poštovanjem. Međutim nosi i neke rizike, s obzirom na to da je on pokrenuo rat s Irakom 2003. koji je završio tako da je postao nepopularan među mnogim Amerikancima, a za tim argumentom poseže republikanski favorit Trump u svojoj kritici.

George W. Bush, koji je izvan politike otkad je napustio predsjedničku dužnost 2009. pokazao je da je ostao angažirani govornik, a okupljeno mnoštvo, dosad najveće u kampanji Jeba Busha, za vrijeme govora pljeskalo mu je dulje od 20 minuta. Bez spominjanja Trumpova imena, 69-godišnji George W. Bush nije ostavio sumnje da govori o newyorškom milijarderu koji koristi zapaljivu retoriku u govorima u sklopu kampanje. “Ovo su teška vremena i znam da su Amerikanci ljuti, no mi ne trebamo nekoga tko će u Ovalnom uredu odražavati i dodatno raspaljivati našu ljutnju i frustracije”, rekao je bivši predsjednik.

Prava snaga, rekao je, znači suočiti se s izazovima i savladati ih. “Snaga nije prazna retorika. Ona nije prazna priča. Ona nije teatar. Prava snaga proizlazi iz integriteta i karaktera. I u mom iskustvu, najjača osoba obično nije najglasnija osoba u sobi”, rekao je George W. Bush.

Hoće li prisutnost starijeg Busha pomoći njegovu 63-godišnjem bratu u subotu u Južnoj Karolini tek treba vidjeti. Jeb Bush zauzima četvrto mjesto na izbornim anketama u Južnoj Karolini, iza Trumpa, teksaškog senatora Teda Cruza i floridskog senatora Marca Rubia.

Trump je na konferenciji za novinare u Charlestonu ranije tijekom dana nastavio bujicu napada usmjerenih na Bushovu obitelj, ustrajući na tome da je bivši predsjednik odgovoran za napade 11. rujna 2011. “Oprostite, Svjetski trgovački centar srušen je za vrijeme vlasti Georgea Busha, zar ne? Srušen je. To je bio najteži napad u povijesti SAD-a, teži od Pearl Harbora … Nismo bili sigurni”, rekao je Trump.

Činjenica da je George Bush izašao u javnost sada pokazuje važnost koju Jeb Bush vidi u dobrom nastupu u Južnoj Karolini. Bush je završio na šestom mjestu na predizborima u Iowi i na četvrtom mjestu u New Hampshireu a to su bila prva nadmetanja u izboru za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 8. studenoga. Jeb Bush najavio je dobar nastup u subotu, obrativši se na kraju mnoštvu s porukom: “Subota će biti iznenađenje”.

You may also like

0 comments