Geopolitički rizici nadjačali monetarni strah

Rast cijena nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak iznad razine od 90 dolara, poduprte geopolitičkim rizicima koji su zasjenili strahovanja da će postrožena monetarna politika u nizu velikih gospodarstava izazvati recesiju i naškoditi potražnji. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 90,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo 83,47 dolara.

Cijene su snažno porasle u jutarnjoj trgovini pod utjecajem naznaka oporavka potražnje u Kini od strogih mjera suzbijanja covida 19.

Barem tri kineske državne rafinerije i velika privatna rafinerija razmatraju povećanje proizvodnje do 10 posto u listopadu u odnosu na rujan zbog snažnije potražnje i mogućeg rasta izvoza goriva u četvrtom tromjesečju, rekli su upućeni izvori.

Potporu cijenama pruža i moguća eskalacija rata u Ukrajini nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu najavio djelomičnu mobilizaciju i podržao referendume na odmetnutim ukrajinskim područjima, potaknuvši zabrinutost za opskrbu.

Europska unija odgovorila je najavom novih sankcija protiv Rusije. Bruxelles razmatra limit za cijenu ruske nafte, stroža ograničenja izvoza tehnoloških proizvoda u Rusiju i nove sankcije za ruske državljane, rekli su diplomati u četvrtak.

Geopolitički rizici zasjenili su tako zaoštravanje monetarne politike u nizu velikih gospodarstava. Američka središnja banka podigla je u srijedu kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda, a njezin primjer slijedile su i švicarska i britanska središnja banka, pokušavajući ukrotiti inflaciju.

Europska središnja banka podigla ih je već prije desetak dana, također za tri četvrtine postotnog boda.

Podizanje troškova zaduživanja moglo bi izazvati recesiju, a to bi značilo slabiju potražnju za naftom.

Kočnica cijenama bio je i podatak vlade u Washingtonu da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle u prošlom tjednu za 1,1 milijun barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu pojeftinio 24 centa, na 96,31 dolar.

You may also like