General Electric otpušta i u Hrvatskoj 250 ljudi

Oko 250 radnika tvrtke General Electric, čije je hrvatsko sjedište u Karlovcu – do lipnja bi moglo dobiti otkaze, što je rezultat najavljene reorganizacije u toj svjetskoj tvrtki koja se bavi energetikom.

Američka tvrtka General Elektric prošle godine u studenom postala je vlasnikom francuske korporacije Alstom. Alstom Hrvatska sjedište ima u Karlovcu. U toj je tvrtki zaposleno oko 800 ljudi, uglavnom visokoobrazovanih, najviše inženjera. Upravo bi oni trebali podnijeti najveći teret restrukturiranja, njih čak 130 moglo bi dobiti otkaze, i to već do sredine godine.

Jučer prijepodne, neslužbeno doznaje HRT, radnici ove tvrtke čekali su i dočekali loše vijesti o otpuštanju. Uz inženjere, otkaze bi trebalo dobiti još stotinjak djelatnika u odjelu servisa i održavanja, te onih koji rade u pogonima. Alstom je priopćio da je riječ o reorganizaciji koju General Elektric provodi u cijeloj Europi.

BBC piše da je u Velikoj Britaniji pod znakom pitanja 600 od 22.000 radnih mjesta. U Švicarskoj General Elektric ukida oko 1.300 radnih mjesta, a u cijeloj Europi otkazima bi mogli najviše biti zahvaćeni zaposleni u poslovanju s obnovljivim izvorima, uslugama servisiranja elektrana i u odjelima upravljanja energijom. Iz General Electrica poručuju kako će u sklopu restrukturiranja radna mjesta biti ukinuta i u zemljama izvan Europe, zbog pada cijena nafte i plina.

You may also like

0 comments