General Electic ukida 6500 radnih mjesta u Europi

Američki inženjerski div General Electric (GE) najavio je u srijedu da će u iduće dvije godine ukinuti do 6.500 radnih mjesta u energetskim podružnicama u Europi koje je kupio od francuskog Alstoma. Brojka uključuje i 765 radnih mjesta u Francuskoj iako iz američke grupe istodobno najavljuju otvaranje drugih radnih mjesta u toj zemlji, u skladu s ugovornom obvezom preuzetom prilikom kupnje energetskog poslovanja Alstoma o otvaranju tisuću radnih mjesta u Francuskoj.

Tako je glasnogovornik američke kompanije poručio da će to obećanje biti ispunjeno u sljedeće tri godine. Glasnogovornik francuske vlade Stephane Le Foll uzvratio je da će Pariz pomno pratiti ispunjava li GE preuzete obveze. Vlada ima veto na prodaju poduzeća iz strateških gospodarskih sektora a u slučaju Alstoma strahovali su od gubitka industrijske baze za ključne tehnologije u segmentu nuklearne energije. Dodatno strahuju od gubitka radnih mjesta, s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti.

General Electric dovršio je preuzimanje Alstomovog poslovanja s energijom u studenom prošle godine, uključujući plinske i parne turbine, vjetroturbine, turbine za hidroelektrane i električne mreže, povećavši time broj zaposlenih za 65 tisuća, povrh tadašnjih 305 tisuća. Glasnogovornik američke kompanije najavljuje pregovore s francuskim sindikatima o otpuštanju radnika, ističući da će broj radnih mjesta biti smanjen kroz dobrovoljne odlaske i profesionalnu preorijentaciju za one čija će radna mjesta biti ukinuta.

BBC piše da je u Velikoj Britaniji pod znakom pitanja 600 radnih mjesta, od ukupno 22 tisuće koliko ih GE zapošljava u toj zemlji. U Švicarskoj bi prema najavama iz GE-ja trebalo biti ukinuto oko 1.300 radnih mjesta, prenosi dalje BBC, a u cijeloj Europi otkazima bi mogli najviše biti zahvaćeni zaposleni u poslovanju s obnovljivim izvorima, uslugama servisiranja elektrana i u odjelima upravljanja energijom.

Glasnogovornik GE-ja dodaje da će u sklopu restrukturiranja radna mjesta biti ukinuta i u zemljama izvan Europe, s obzirom na pometnju koju je u energetskoj industriji prouzročio pad cijena nafte i plina. Nije ipak želio potvrditi brojku od 10 tisuća radnih mjesta koja bi trebala biti ukinuta prema pisanju lista L’Est Republican, napominje agencija AFP. U rujnu je direktor GE-jeva energetskog poslovanja kazao da će GE kroz pet godina nakon Alstomova preuzimanja nastojati uštediti tri milijarde dolara.

You may also like

0 comments