Genera povlači dionice sa Zagrebačke burze

Izvanredna glavna skupština Genere sazvana je za 19. siječnja iduće godine, a na njoj bi trebala biti donesena i odluka o povlačenju dionica te tvrtke sa Zagrebačke burze, objavila je u četvrtak Genera putem Burze.

“Eurovet Animal Health, kao strateški investitor i dioničar koji ima više od 90 posto glasačkih prava u glavnoj skupštini Genere, predlaže povlačenje dionica Genere iz uvrštenja na Zagrebačkoj burzi iz razloga što više ne postoji potreba za predmetnim uvrštenjem na uređenom tržištu”, navodi se uz ostalo u pozivu za izvanrednu skupštinu, koja je i sazvana na prijedlog Eurovet Animal Healtha.  Ta je tvrtka u vlasništvu Dechra Pharmaceuticalsa, a jučer je objavljeno da je Dechra na Eurovet Animal Healtha prenijela 1.549.417 dionica odnosno 83,99 posto redovnih dionica Genere, koje predstavljaju 92,26 posto glasačkih prava. Kako je Dechra jedini član društva Eurovet Animal Health, ugovorom o prijenosu dionica je ostvaren prijenos dionica Genere unutar grupe, pri čemu nije došlo do promjene osobe koja ostvaruje kontrolu nad društvom Genera.

Prema danas objavljenom pozivu za izvanrednu skupštinu, Genera bi sve dionice, njih 1.844.860, povukla iz uvrštenja na Zagrebačkoj burzi s danom upisa odluke o povlačenju u sudski registra.
Genera se pritom obvezuje da će od svih dioničarima koji glasaju protiv te odluke otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu. Pod pravičnom se naknadom smatra prosječna cijena dionica ostvarena na Zagrebačkoj burzi, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na Burzi u zadnja tri mjeseca prije dana javne objave poziva za izvanrednu skupštinu, napominje se u pozivu.

Dioničarima je za izvanrednu skupštinu predloženo i da se opozove odluka skupštine iz svibnja o izboru Deloittea za revizora za ovu godinu te da se za revizora za 2015. izabere PricewaterhouseCoopers.  Skupštini su predložene i izmjene Statuta prema kojima bi uz ostalo predsjednik uprave i svaki član uprave zastupali društvo samostalno i pojedinačno, a predloženo je i da Nadzorni odbor Genere ubuduće ima sedam članova. Tako se predlaže i izbor još dva člana Nadzornog odbora i u njega bi ušli Ana Hanžeković i Suzane Cross.
Eurovet Animal Health predložio je usvajanje tih odluka kako bi se korporativno upravljanje Genere uskladilo s korporativnim upravljanjem unutar grupacije, imenovali njegovi predstavnici u organe Genere te kako bi se odredbe Statuta društva uskladile s važećim zakonskim propisima, obrazlaže se u pozivu.

You may also like